Érintés nélküli élet. Hogyan kezeljük a helyzetet világjárvány idején?

Nem csak az intimitáshoz szükséges az érintés, hanem az élethez is. Ahhoz, hogy magabiztosak legyünk, jól érezzük magunkat és kapcsolatban legyünk az érzéseinkkel, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben kapjunk belőle. Csakhogy manapság nem is olyan egyszerű szabadon és kockázatmentesen megérinteni másokat. Ha éhezel az érintésre, az ölelésre, mutatjuk, hogyan ismered fel és mit tehetsz, hogy enyhítsd!

Az emberi test úgy lett megalkotva, hogy szüksége van az érintésre. A bőrfelületünkön rengeteg neuron található, amelyek közvetítik az agy és a test felé az érintést, pozitív hatást kiváltva ezzel. Már újszülött korban nagyon fontos, hogy megkapjuk a megfelelő támogatást. A világ számos helyén megfigyelték, hogy mennyivel jobban fejlődik egy csecsemő immunrendszere, ha születése után egyből az anya mellkasára teszik, mint akkor, ha ez elmarad. Olyan helyeken is alkalmazni kezdték, mint India, ahol ez korábban nem volt megszokott, mert felismerték, hogy a kritikus állapotban lévő babák esélyei sokkal jobbak ezáltal.

Az érintés nem csak fizikai, hanem mentális és érzelmi szinten is fontos tényező a jóllétünkben. Csökkenti a stresszt, az immunrendszert segíti, hogy a kellő módon működjön, hatással van a normális szívverésre és vérnyomásra. Mindezek mellett az idegrendszerre is kihat, hiszen a bőrünkön található már említett neuronok üzenetet közvetítenek az agyba, amely továbbítja a testbe és ezáltal az idegekre is kihat. Ennek köszönhetően az ölelés nyugtatólag hat ránk. Mentálisan is, hisz azt az érzést erősíti bennünk, hogy tartozunk valahova, nem egyedül állunk a világban.
Pszichológusok és konkrétan a témával foglalkozó szakemberek állítják, hogy komoly összefüggés van aközött, hogy kit, mennyiszer ölelnek meg gyerekkorában és a későbbi fejlődési és viselkedésbeli problémák közt.

Jelek, amikből sejtheted, hogy „öleléséhséged” van: depresszió vagy depresszív hangulat. Alvászavar. Testképzavar. Agresszív viselkedés. Szorongás. Rossz kapcsolatok.

Mi történik az érintés hatására a testben?

Az érintés hatására oxitocin hormon szabadul fel bennünk, amely pozitív hatással van az agyunkra. Boldognak érezzük magunkat, erősödik a biztonságérzetünk.
Jelenleg kevesebbet érinthetjük meg a másikat, és hiába mutat néha javulást a helyzet, még jó darabig a mostani viselkedés lesz a mérvadó.
Ez mindenkinek nehéz lehet, azoknak különösen, akik egyedül élnek vagy az ölelés a szeretetnyelvük.
Az érintés hiánya stresszes állapotba taszíthat bennünket, mintha nem lenne amúgy is elég bonyolult az életünk. Ilyenkor kortizol hormon termelődik a szervezetünkben, amely a negatív hangulatot és depressziót táplálja. Léteznek olyan technikák, amelyeket alkalmazva jobban érezhetjük magunkat, ráadásul a távolságtartás szabályát sem kell megszegnünk közben.

Végy magadhoz állatot!

Talán a legismertebb módja a magány elűzésének, ha magunkhoz veszünk egy kisállatot, de tegyük mindezt felelősen! Mielőtt belevágnánk, gondoljuk végig, hogy a lakásunk alkalmas-e a kiszemelt állat kényelmének és igényeinek. Ne vegye senki rossz néven, de egy másfél szobás lakásba ne passzírozzunk be egy dán dogot vagy hasonló méretekkel bíró teremtést. Jó eséllyel sok éven át lesz az életünk része, így legyünk körültekintők, ha azonban minden készen áll a fogadására, akkor élvezzük a társaságát! Simogassuk, járjunk el vele – amennyiben sétáltatható állatról van szó – beszéljünk hozzá! Meglehet, hogy nem érti, de nekünk jó érzés és csökken a magányunk. A simogatása pedig visszaszorítja az érintéséhségünket. Vagy bőréhségünket, ahogy az angolban nevezni szokás. Macskák esetében pedig a dorombolás még egy fokkal megemeli a boldogságszintünket, de nyilván az sem baj, ha csincsillát simogatsz. Nézzünk szét, van –e a közelben menhely vagy kóbor példány és fogadjuk magunkhoz! Annyi éhes száj bolyong odakinn, akik hozzánk hasonlóan szeretetre vágynak.

Tánc

Itt a tökéletes alkalom, most hogy mindent a neten intézünk, hogy megtanulj valami újat. Miért ne lehetne ez valamilyen tánc? Mondjuk olyan, ahol egyedül kell táncolnod és az érzelmek megélésén komoly a hangsúly. A tánc vagy bármely mozgásforma boldogsághormont termel, de ha nem csak céltalanul ropod a parketten, hanem mesélsz is vele, azáltal nem érzed majd magad annyira magányosnak és szerethetetlennek.

Masszázs

Most persze ne menj sehova, ahova nem szabad, szerencsére egy jó masszázshoz nem is feltétlenül kell. Magadon is elvégezheted vagy, ha együtt élsz másokkal, és vállalják, megkérheted őket is. Arc, láb, váll, mind azon terület, amely masszírozása csökkenti bennünk a stresszt. Nem kell különösebb technikának lenni, hogy hogyan csinálod, egyszerűen csak csináld, ahogy jól esik. Fürdés után, munka közben, vagy miközben bámulod a tv-t.

Közelebb

Még mielőtt bárki a fejét fogná, hogy miket hordok itt össze, vagy felelőtlenül tapadni kezdene másokra, jegyezzük meg, hogy a következő módszer, csak abban az esetben alkalmazható, ha valakivel egy háztartásban élünk és biztosan nem lesz semmi bajunk.
Ha ezt biztosítani tudjuk, akkor semmi akadálya, hogy közelebb kerüljünk a másikhoz. Ülj közelebb ahhoz, akit szeretsz. Nem feltétlen kell megölelnetek egymást, még a kezeteket sem kell megfogni, elég ha a vállatok vagy kézfejetek összeér. És a tudat, hogy vannak melletted.

Barikád

Talán van, aki kapásból így alszik, és talán olyan is van, aki korábban kinevette azt, aki így tett, de bizonyított, hogy célszerű körbevenni magunkat alvás közben olyan dolgokkal, amelyek biztonságérzetet nyújtanak. Lehetnek ezek párnák, plüssállatok vagy ruhadarabok. De mázlinkra már elérhetőek olyan párnák, amelyeket pont arra terveztek, hogy éjszaka hozzábújjunk. Body pillow vagy öleléspárna már itthon is elérhető, szóval szerezz be egyet és öleld jó szorosan magadhoz!

Bugyoláld be magad!

Nem nyáron fogod alkalmazni a következő technikát, de még elég hidegek az éjszakák, úgyhogy próbáld ki nyugodtan! Takarózz be nehezebb vagy több takaróval, érezd a súlyát a testeden! Erre azért van szükség, mert a nyomás, amelyet kifejt a bőrödön olyan érzetet kelt benned, mintha ölelnének. Hatására megnyugodsz és biztonságban érzed majd magad.

Attól, hogy valaki nem érzi magát ölelős típusnak, még neki is szüksége van az érintésre. Nyilván a vérmérséklete és a gyerekkora meghatározza, hol a határ. De ezt leszámítva nincs olyan élőlény, aki ne vágyna az érintés, ölelés után. Oka van, hogy ilyennek alkottak minket, ne szorítsuk vissza ezt az igényünket. És amikor majd lehet, öleljünk meg másokat, addig pedig alkalmazzuk a fenti példákat kiegészítve azzal, hogy minél több időt töltsünk a szabadban, a Napon! Érezzük a meleg érintését a bőrünkön!

 

Forrás: healthline.com

Nyitókép: fotografierende/Pexels

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhat + tizennyolc =

hirdetés