Csak szomorú arcok láthatók a magyar mosolytérképen. Tesztelheted a derűlátó képességedet!

Milyen alkat vagy? Azok közé tartozol, akiknek bizonytalan(abb) helyzetekben is félig tele van a poharuk, vagy olyankor is borúlátás jellemez, amikor igazából nincs is különösebb okod az elégedetlenségre? Tesztelheted! A Hunopti elnevezésű online kérdőív kitöltése mindössze 1-2 percet vesz igénybe, a válaszokból kiderül, mennyire vagy optimista illetve pesszimista, s milyen az önértékelésed.

esernyőA teszt eredetijét dr. Cronio Perez kolumbiai pszichológus állította össze, doktori dolgozatában is felhasználta. A kérdőív magyar rövidítése KROKO, a mozaikszó a Kell a Remény az Optimizmus Kialakulásához Országszerte szlogen rövidítése. A Perez-féle skála 17 saját fejlesztésű tételt és 7 máshonnan átvett tételt tartalmaz, amelyek az öngyilkossági gondolatokkal, az élni akarással, a jelenlegi és a várható jövőbeli élettel, valamint a családdal, egészséggel, az ország anyagi helyzetével és a saját anyagi helyzettel való elégedettséggel foglalkoznak.

Rózsahegyi Márk, az Optimista Klub vezetője és csapata Perez tesztje alapján állította össze a magyar rövidített online változatot.

– Az eredetileg 21 tételből álló KROKO-skálát 14 tételesre rövidítettük; a rövidített változat is megbízhatóan használható az eredeti helyett. A KROKO az optimizmus és életkedv mérésére kifejezetten jó megbízhatósági mutatókkal bíró mérőeszköznek bizonyul, bátran ajánlható bármilyen általános célú, nem klinikai használatra – olvasható a teszt tudományos ismertetőjében.

A kérdőívről

Tizennégy kérdést tartalmaz, melyekre 1-től 10-ig terjedő skálán jelölhetjük a ránk leginkább jellemző magatartást/hozzáállást. A teszt végén életkorra, nemre, foglalkozásra, iskolai végzettségre, lakóhelyre vonatkozó adatokat kérnek. A kérdőív anonim. Ha mindent kitöltöttünk, letölthető, kinyomtatható szöveges értékelést kapunk.

A kérdőív itt található >>

Eddig mintegy 50 ezren töltötték ki, az összesített eredmény az ún. mosolytérképen látható. A látvány igencsak lehangoló: egyetlen egy mosoly (smiley) sem látható rajta.

mosolyterkep2016

A térkép folyamatosan frissül, a képre kattintva látható az aktuális állapot

Rózsahegyi Márk, az Életszépítőknek elmondta: új, korszerűbb weboldalt szeretnének kialakítani, új funkciókkal. Munkájukhoz támogatókat keresnek.

– Optimista vagyok, nem adom fel. Mi a cél? Kettős. Felmérni, amit már tudunk – mennyire vagyunk optimisták -, illetve elindítani a változást.

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 2 =

hirdetés