Ékszerteknős a kertben

Nyolc éve él velünk a sárgafülű ékszerteknős. Hogy mennyi idős lehet, nem tudjuk – 9, 10 évesnek saccoljuk -, mivel kóborlása során került 2006 nyarán az udvarunkba. Nyaranta a teraszon tartottuk, zöldben érezhette magát a balkonnövények között, de olyan méretesre nőtt, hogy úgy gondoltuk, az akváriumánál megérdemel egy kényelmesebb kerti tavat. 

Hogyan hozhatunk létre kertes házban házi kedvencünknek kényelmes – izgalmas – környezetet?

A tó még nem nyerte el végleges formáját. A peremét kövekkel rakjuk ki, a most még látható fekete fólia teljesen el fog tűnni. Körbeültetjük növényekkel, virágokkal. Kifutót is készítünk, így a teknős ki tud mászni a fűre, ezért facölöpökkel körbe is kell keríteni, hogy el ne csatangoljon.

A víziteknősök imádnak napozni, különösen igaz ez a sárgafülű ékszerteknősre, ezért a tóban ajánlott egy kis szigetet kialakítani, ahová ki tud mászni és át tudja magát adni a napozás örömének. 

Olyan tómedret válasszunk – készen is kaphatók -, melyek legalább 20-30 centi mélyek, és elég nagy ahhoz, hogy a teknős tudjon benne úszkálni. Az előre megépített, lépcsőzetes, azaz több mélységi fokozatú tómeder praktikus, de újrahasznosításban is gondolkodhatunk: használaton kívüli PVC homokozóból, nagyobb műanyag dézsából, vagy babafürdőkádból is készíthető mini tó. Ezeknek egyszerűen ki kell ásni a helyét. Béleljük ki fóliával – nem túl esztétikus látvány egy babakék vagy egy fehér tómeder.

A tó kerti csap közelébe kerüljön, így a vizet könnyen tudjuk cserélni, és kényelmesen megoldható a víz utánpótlása. A tó lehetőleg félárnyékos helyre, bokrok mellé, fa alá kerüljön. Napközben több órán át érje a napfény. A teknős októberig kint hagyható a tóban. Az etetéséről, a vízcseréről persze rendszeresen gondoskodni kell – célszerű a tavat elkeríteni, hogy a teknős ne tudjon kimászni és elszökni.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc − 2 =

hirdetés