Kreatív és praktikus fénydekorációk. Mi mindennel világíthatunk kertben, teraszon?

A jól megtervezett és megfelelően elhelyezett kültéri lámpák, reflektorok amellett, hogy praktikusak, nyáron hangulatosak is lehetnek.

Első és legfontosabb a bejáratok, ajtók, kapuk, lépcsők és utak kellő kivilágítása. Akiknek nagyobb a telkük, azoknak megfontolandó egy, esetleg két reflektor elhelyezése a kapu és a garázs, vagy az utcaajtó és a ház bejárata közé, közelébe. A felszerelésnél arra mindenképpen figyeljünk, hogy a területet kellően megvilágítsák, de se a szemünket ne vakítsák el, se a szomszédokat ne zavarja.

Lépcsők, utak, kerti pavilonok, illetve a házfalra és annak a nyílászáróira irányuló fényforrásokhoz kisebb teljesítményű, akár napelemes, vagy mozgásérzékelővel ellátott világító testeket célszerű elhelyezni. Nagyon praktikus megoldás, ha az árammal működő lámpákhoz váltókapcsolókat szereltetünk fel. Így például amikor hazaérünk, az utcaajtóban felkapcsoljuk, a lakásba érve pedig lekapcsoljuk, illetve fordítva.

Kerti utak, járdák, keskenyebb ösvényekhez elegendőek az alacsonyabb, 30-50 centiméteres lámpák, melyek inkább lefelé és oldalra világítanak. Teraszt, pavilont, kerti sütőt felülről is megvilágíthatunk. Ha állólámpákat szeretnénk elhelyezni, akkor a legmegfelelőbbek a 90-120 centiméteresek.

Egyre népszerűbbek a süllyeszthető LED-lámpák. melyekkel nemcsak hangulatvilágítást érhetünk el, de a járdába, lépcsőbe építve segíti a biztonságos közlekedést is. Hangulatvilágításhoz, de akár ösvény, virágágyás szélének és növények “kiemelésére” használhatunk kerti kavicsokat, melyek nappal elraktározzák a fényt, este pedig kellemes hangulatot árasztanak.

A hidegebb fények szebben, élénkebben jelenítik meg a kerti növényzetet, ám vonzzák a rovarokat, ezért inkább válasszuk a sárgásabb tónusúakat, vagy használjunk speciális, rovarok ellen kifejlesztett izzókat.

Kreatív megoldások

alkalmi

Fény-dekoráció

Érdemes a virágoskertbe is egy-egy fényforrást elhelyezni

Szolár kerti fényjelző

EssentialWhimsy

Tündéri jelzőfény.

etsy2

LED teamécsessel működik. Forrás: Etsy

festeknyito

Fluoreszkáló festékkel pöttyözött befőttes üveg

festekvilagito9

A foszforeszkáló pigment sokoldalúan felhasználható kreatív alapanyag. Sötétben világító kavicsokat is beszerezhetünk kreatív hobbi boltokban

gardenparti6

Formalyukasztóval díszített talpas papírzacskó LED teamécsessel megvilágítva

papirz

Készen is kapható, de magunk is elkészíthetjük

homedesignetc2

Rusztikus hangulat

kalitka

Kalitka

kertifeny2

Egyszerű befőttes üvegek felhasználásával is készíthetünk hasonlót. Az üveget üvegfestékkel tetszőleges színűre festhetjük. A gyertyákat apró kavicsokba állítsuk, de sót is használhatunk

led

Befőttes üvegre ragasztott üvegkavicsok. LED mécsessel világítanak

marokkoi

Marokkói hangulat. Míves lámpások

mecses10

Üvegfestékkel dekorált mécsestartó

uszogyertya

Egyszerű megoldás úszógyertyához

uszogyertya2

Úszógyertyák, kaviccsal

uvegmecses_600_400

Befőttes üvegből mécsestartó

vilagitotorony

Világítótorony agyagcserepekből

 

Romantikus megoldásként használhatunk fáklyákat, mécseseket, melyekhez célszerű szúnyogriasztó illóolajat beszerezni. Fák, cserjék ágain jól mutatnak a lampinok.

 

Kapcsolódó összeállítás

Dekoráljunk sötétben világító festékekkel!

Dekoráljunk sötétben világító festékekkel!

hirdetés
1 válasz
  1. Erdősi Petra
    Erdősi Petra says:

    Ezek az üvegvilágítások nagyon jópofák! Én karikor színes borosüvegbe raktam fényfüzért, az is nagyon jól nézett ki! Én most ebbe a Tiffanyba vagyok szerelmes! *-*

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 1 =

hirdetés