Hogyan kezdj neki a kerted megtervezésének, átalakításának? 1. rész

 

Ha kertes házban élsz, és szereted a kerted, biztos vagyok benne, hogy már te is izgatottan várod a tavaszt, és javában tervezgeted a rád váró munkálatokat. Két részes cikkünkkel remélhetőleg hasznos tippekkel szolgálunk számodra. Ha most költöztél új házba és/vagy szeretnéd teljesen átalakítani a kertet, akkor ez az összeállítás neked szól.

Már van egy kedves, virágzó kerted, de szeretnél ötleteket, hogyan tehetnéd még élhetőbbé és különlegessé, olvasd majd el a második részt is!

Vesd papírra az igényeidet!

Mielőtt neki esel a kertednek, vedd számba a magad és a családod igényeit! Néhány szempont, ami segíthet az elindulásban:

A szabadban készített és elfogyasztott ételnek nincsen párja. Egyetértesz? Akkor ne hagyd ki a tervezéskor a sütögetőt.

Csak a családod fogja használni a kertet vagy barátokat is meghívnál? Ha számolsz velük, gondoskodnod kell arról, hogy kényelmesen elférjetek a pihenő részen.

Kép forrása: Jeff Sandquist

A gyep rendszeres karbantartást igényel, ezért csak akkor érdemes nagyobb területet befüvesítened, ha azt ki is használjátok. Amennyiben van a családban kisgyerek, ez nem kérdés!

Azokon a kertrészeken, ahol sötétben is mozogsz, szükség lesz kerti világításra.

Szeretnéd magad megtermelni a zöldségeket? Akkor tervezd be a konyhakertet is! De csak akkorát, amit gond nélkül karban tudsz tartani.

Csapadékos időben ki fogsz menni a kertbe – például amikor friss zöldséget szednél az reggelihez? Ha igen, szükséged lesz burkolt utakra vagy tipegőkre, ahol saras időben is biztonságosan közlekedhetsz.

Ezek csak kiindulópontot jelentenek. Írj össze mindent, amit el tudsz képzelni a kertedben: csobogót, gyermekeidnek játszóteret, kerti pavilont, szerszámos kamrát stb.

Válaszd ki a növényeket!

Döntsd el azt is, hol szeretnél virágágyásokat, cserjéket, árnyékot adó fát. Úgy tervezd meg a kertedet, hogy minden évszakban legyen mit megcsodálnod. Egyes növények télen is díszítenek, érdekes ágrendszerükkel, színes terméseikkel vagy akár virágaikkal.

Az utcafronti részt érdemes úgy megtervezned, hogy ne csak nyáron, hanem egész évben rendezett és mutatós legyen, hiszen ott közlekedsz minden egyes nap. Fontos, hogy amikor növényeket választasz, vedd figyelembe azok igényeit! Egy napimádó növény árnyékos kertrészben csak sínylődni fog.

Ha már vannak növények a területen, akkor döntsd el, melyeket akarod megtartani. A már koros fák nagy értéket jelentenek, hiszen a forró hőségben értékes árnyékot adnak. Egy újonnan ültetett fa nagyon sok év múlva fogja betölteni ezt a funkciót, ezért gondold át jól ezt a kérdést.

Ültess sövényt!

Döntsd el, hol szeretnéd korlátozni a belátást, például az utcafronton. Ott zárt kerítésre vagy sövényre lesz szükséged. Ha a növények mellett döntesz, az egész éves takarást örökzöldekkel tudod elérni.

Tervezd meg a locsolást!

Kép forrása: Út a Kerthez / Minden jog fenntartva

Tedd fel magadnak a következő kérdést: akarok minden nap foglalkozni a locsolással?
Egy új kert létrehozása sok új növényt is jelent, amelyek még bizony rendszeresen igénylik az öntözést, főleg a nyári száraz időszakokban. Ha nem akarod ezt a mindennapos feladatot vállalni, akkor szükséged lesz öntözőrendszerre. Ez egy szuper dolog, hiszen rengeteg időt és energiát megspórol neked.

Ne sajnáld az időt új kerted megtervezésére, mert így rengeteg felesleges munkát és bosszúságot megspórolsz magadnak. Ha pedig nem akarod ezt a felelősségteljes feladatot a nyakadba venni, inkább hívj szakembert.

A cikksorozat második részében arra adunk tippeket, hogyan dekoráld a kertedet.

Szerző: Molnár Klaudia 

Nyitókép: Schueler-Design 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

hirdetés