Minden héten szüret. 52 kerti növény portréja Bálint gazdától

Bálint György – Bálint gazda – számos újságcikkel, televíziós műsorral és szakkönyvvel lopta be magát a szívünkbe. Utóbbiak közül az egyik legkeresettebb az először 1985-ben megjelent Minden héten szüret című kiadvány, melynek negyedik, átdolgozott kiadása jelent meg nemrégiben a Kossuth Kiadó gondozásában. A képekkel gazdagon illusztrált kötetben 52 kerti növény portréja található, idény szerint hetekre lebontva.

A hazai kiskertekben elterjedt és mostanság ismertebbé váló zöldségek, gyümölcsök és dísznövények egyaránt fellelhetők a kiadványban. Termesztésükhöz kapunk gyakorlatias segítséget, emellett a növények kultúrtörténetéről is olvashatunk, Bálint gazda sok érdekes adalékkal szolgál a rá jellemző, közérthető és szerethető stílusban.

A teljesség igénye nélkül az alábbi növények portréja található meg a kötetben: kerti zsázsa, póréhagyma, cikória, sütőtök, pasztinák, aranyfa, amarillisz, petrezselyem, krókusz, spenót, orgona, köszméte, fejes saláta, fokhagyma, karalábé, zöldborsó, rózsa, szamóca, cseresznye, mángold, málna, meggy, brokkoli, kajszibarack, mák, paradicsom, étkezési paprika, csemegeszőlő, őszibarack, zöldbab, szilva, dió, füge, téli alma, mogyoró, gumós kömény, csicsóka, naspolya, sárgarépa, mandula, téli körte.

E cikk születésekor az év 18. hetében járunk – a kötetben a 18. héthez az orgona tartozik. Azt írja Bálint gazda, hogy az utóbbi évtizedekben indokolatlanul elhanyagoltuk, amiben talán annak is része volt, hogy túl sokszor emlegették a tavasz és a szerelem szimbólumaként, és a bódító orgonaillatot is pacsulinak érezte a légiesebb illatokhoz szokott orrú ember.

Az orgona hazánkban nem őshonos – valószínűleg a Balkán-félszigetről származik, onnan került Törökországba, majd kerülővel hozzánk.

A közönséges orgona 2-4 méter magas cserje, de céltudatos metszéssel kecses, alacsony törzsű fává is nevelhető – írja Bálint gazda. Jó minőségű, meszes, agyagos talajon érzi magát a legjobban, de a sivár, köves, napos domboldalakon is megél. Napos, meleg fekvésben virágzik a leggazdagabban. Árnyékos helyen idő előtt felkopaszodik, és nem virágzik. Bátran ültethetjük épületek mellé is olyan helyre, ahol csak néhány órán át süti a nap. Hideg talajú, magas vízállású helyen azonban ne is kísérletezzünk a telepítésével.

Szaporításhoz, gondozáshoz, metszéshez is hasznos tippekkel szolgál a szerző. 

Érdemes tudni, hogy átláthatatlan élősövényt lehet az orgonából nevelni rendszeres nyírással vagy nyírás nélkül is. Nagyon mutatós, ha az orgona mellett olyan más cserje áll – hívja fel a figyelmet Bálint gazda -, amely egy időben virágzik vele. Az aranyeső (Laburnum) lecsüngő, sárga virágfürtjei például pompás formai és színkontrasztot adnak a lila orgonának.

 

Minden héten szüret, Kossuth Kiadó Zrt., 215 oldal, keménytáblás, ISBN: 9789630988391
 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × öt =

hirdetés