Balkonveteményes. Konyhakert a városban

A balkonveteményes lehet az egyik megoldás a városi környezet adta lehetőségek kiaknázására.

Az erkélyen, teraszon kialakított konyhakert gondos tervezést, valamint több odafigyelést igény, mint a hagyományos módon kialakított veteményes, mivel nem csak területi korlátokkal, de a napfény-, tápanyag- és vízhiánnyal is számolnunk kell.

hurra28het003

Mielőtt meghatároztuk, hogy milyen növényeket helyezünk ki, elsőként mérjük fel az adottságokat: mennyi a napsütötte órák száma? Melyek árnyékos, szélvédett helyek? Hol alakulhat ki huzat? Hiszen egyes fajok egyedei eltérő igényekkel rendelkeznek.

A rendelkezésre álló terület beosztása sem egyszerű, hiszen amellett, hogy a virágládáknak megfelelő helyet találunk, ügyelnünk kell arra, hogy a bennük fejlődő növények felfelé és oldalra is terebélyesednek. Sok esetben a napfényért is versenyezniük kell. A növénytársítás ebben az esetben is kulcsfontosságú a hatékony termesztés érdekében.

Praktikus a magasított ültető ládák kihelyezése, egymás felett elhelyezkedő ágyások, párkányra rögzített ládák használata. Futónövények elé ültethetünk alacsony termetű növényeket, melyek egymást védhetik a különböző hatásoktól.

Kezdjük kicsiben!

 

Az igénytelen fűszernövények – rozmaring, majoránna, bazsalikom – meghozhatják a kezdeti sikereket. A balkonparadicsom, valamint a szamóca jól tűri az erkély adta kihívásokat, és meghálálja a törődést.

Mikor már kiismertük a balkon adta lehetőségeket bátran kíséretezzünk! Termeszthetünk fokhagymát, hagymát, retket, paprikát, babot, borsót salátaféléket és uborkát is. A padlizsán, káposzta, tök, mivel nagyra nőnek sok bosszúságot okozhatnak, apró erkélyen kevés termelhető belőlük.

Körforgás biztosítása

hurra28het002

Fontos a folyamatos utánpótlás mind a víz, mind tápanyagok tekintetében! A cserépben fejlődő növények rendelkezésére korlátozott mennyiségű víz áll, így öntözésükre fokozott figyelmet kell fordítani. A tápanyag visszapótlás történhet virágfölddel, de még jobb ha komposztáljuk a konyhai/konyhakerti hulladékot, majd a keletkező komposzt pedig táplálja a balkonveteményes egyedeit.

 

 

Írta: Nagy Adrienn Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − három =

hirdetés