Virágnézőben. Józsefvárosi Sakura ünnep. Kinyíltak a japán cseresznyefák az ELTE Füvészkertjében. Nézd meg fotóinkat!

A budapesti Füvészkert, Magyarország első botanikus kertje 2006-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem különleges – a kari szervezetbe nem tartozó – oktatási egységeként működik Budapesten az Illés utca 25. szám alatt. 1847-től található jelenlegi helyén, 1771-ben Nagyszombatban az orvostudomány, illetve az orvostan-hallgatók képzésének segítésére alapították.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk c. regényében a józsefvárosi Füvészkert pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernőnek és barátainak – a botanikus kert ismertségéhez ez az irodalmi szál jelentősen hozzájárult. A 3,1 hektáros botanikus kert a regény alapján kapta jelenlegi nevét, Füvészkertként terjedt el a köztudatban, korábban a latin Hortus Botanicus nevet viselte.

Mint arról korábban már írtunk, az ELTE Füvészkertben már 10. éve hagyomány az évente megrendezett Sakura ünnep, amely mindig az áprilisi japán cseresznyefa virágzáshoz, Japán tradicionális ünnepéhez, az Ohanamihoz kapcsolódik. Ilyenkor, amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a Sakura fák virágzásában.

A Sakura ünnepek mindig két hétvégét ölelnek fel, a közönségrendezvények hétvégén vannak, de a hét folyamán is jöhetnek a látogatók piknikezni a virágzó cseresznyefák alatt. Más időszakokban nem szabad a kertben a fűre leülni, rálépni.

A Sakura hétvégék időpontjai 2017-ben: április 8-9. és április 15-16. Mindkét napon 9-17 óra között fogadják a látogatókat. Bővebb információk >>

Mészáros Balázs fotói 

A képekre kattintva láthatók a fotók nagyobb méretben

 

 

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

20 + 7 =

hirdetés