Citromfát nevelünk. Háromévesek a magoncok. Szétültetés és oltás előtti helyzetjelentés

Az álmunk egy (vagy több) saját citromfa, amely bolti citromból kinyert magból is nevelhető. A folyamatot dokumentáljuk és bemutatjuk a magazinon, bízva abban, hogy sikerrel járunk – írtunk 2015. június 2-án. Azóta eltelt három év. Egyetlen bolti citrom magjait csíráztattuk és ültettük el. Öt életképes növény – magonc – fordítható termőre szemzéssel vagy oltással.

2015. július 7.

A magoncok továbbra is egy nagyméretű kaspóban fejlődnek, átültetés előtt állnak. Átültetéshez ideális a nyári időszak. Arra kell figyelni, hogy a növények gyökérzete ne sérüljön. Citrus szakértő javaslatára átültetés után félárnyékos helyen tartjuk néhány hétig. Rendszeres locsolást igényelnek ekkor is. Ezután – lehetőleg augusztus elején – kerülhet sor az oltásra.

Bár a neten részletes leírások találhatók az oltás vagy szemzés menetéről, nem szeretnénk a 3 éves magoncokkal kísérletezni, ezért inkább hozzáértőre bízzuk. Nem volt egyszerű tapasztalt szakembert találni, aki háznál vállal oltást; végül a budapesti Füvészkertben kaptunk elérhetőséget. 

A képek locsolás után készültek. A magoncok egészségesek. Három közülük bőven meghaladja az egyméteres magasságot; kezdenek bokrosodni, tavasz óta folyamatosan hoznak új hajtásokat. Már fás a száruk és vastagabbak a ceruzánál (oltásnál ez az egyik általános kritérium). Tavasztól őszig kéthetente kapnak folyékony citrus tápoldatot a locsolóvízhez keverve, télen a pihenőidőszakban ritkábban.

citromfa201608185

2016. augusztus

Megéri vele vesződni?

Nem kérdés! Való igaz, relatíve jó áron lehet termő citromfát venni, de az nem saját nevelés… A magoncokat három éve gondozzuk, sajnálnánk, ha elpusztulnának; szeretnénk látni az első virágokat, türelmesen várjuk, hogy beérjenek az első gyümölcsök. 

 

Sorozatunk eddig megjelent részei itt olvashatók >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 2 =

hirdetés