Virágozzék minden virág! Csodák kertje Fehérváron: Irénke több mint 1200 dísznövényt nevel az otthonában

Szőllősi Istvánnét – vagy ahogy sokan szólítják, Irénke nénit – néhány éve megérintette a halál szele; vastagbél daganattal műtötték, az utolsó előtti stádiumban volt, a tumor már áttétet képezett. A 68 éves székesfehérvári asszony a vizsgálatok, a kemoterápia és az ezzel járó nehézségek után a kertjébe menekült vigaszért. – Minden búmat, bánatomat elfelejtettem, felvidultam, gyönyörködtem a virágokban, még beszélgettem is hozzájuk – meséli. S ha felépülését nem is teljes mértékben az imádott növényeinek köszönheti, meggyőződése, hogy a gyógyuláshoz hozzásegítették. A kórházba ma már nem kezelésekre jár, hanem önkéntesként segít a sebészeten, ahol a daganatos betegeket műtik.

Szőllősi Istvánné

– A betegség nemcsak fizikai fájdalommal jár, de komoly lelki megpróbáltatást is jelent, amit az orvosok, nővérek nem tudnak kellőképpen kezelni. Ebben vagyok én egy „hiánypótló” a saját túlélésemmel. Igyekszem erőt adni a sorstársaknak, beszélgetek velük. Fontos, hogy kitartsanak, harcoljanak, így legyőzhetik a betegséget.

Pusztán már ezért érdemes lenne Irénke néniről írni, de van itt más is! A három lánnyal, három lányunokával és egy hozzá hasonlóan tevékeny férjjel büszkélkedő asszony a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnöke. Nem véletlenül: több mint 1200 virágot – mintegy 850 növényfajt – nevel a kertjében!

***

Hogyan kezdődött? A virágok iránti szeretetet otthonról hoztam magammal; édesanyám is nagyon szerette a növényeket. Virágok között telt a gyerekkorom, volt egy nagy konyhakertünk, ahol minden zöldségféle megtermett, és nekünk gyerekeknek – kilencen voltunk testvérek – kellett gazolni, kapálni, ritkítani, gyümölcsöt szedni, meg ami munka éppen volt.

Fiatal házasként nagy váltást jelentett a panellakás, de ott is volt 30-40 cserép virágom. Építkeztünk, kertes házba költöztünk, s ettől kezdve fokozatosan „szaporodtak” a növények. Először csak azért, hogy a virágoskert be legyen ültetve szép növényekkel. Később utazni kezdtem, külföldön láttam sok szép különleges növényt, parkokat, botanikus kerteket számomra ismeretlen, csodaszép virágokkal, és elkezdtem felkutatni a növény vagy a mag beszerzési helyét. Így kezdődött el a „szenvedély”, gyűjtő lettem.

A munkámnak semmi köze nem volt a növényekhez, egy élelmiszeripari cégnél voltam szállításvezető, boltokba, kórházakba, iskolákba, üzemekbe stb. kellett kiszállítani az árut naponta. Hozzám tartoztak a gépkocsivezetők, gépkocsik, árukihordók, rám volt bízva az összes szállítással kapcsolatos teendő, szóval elég férfias foglalkozásom volt. A-, B-, C-, E-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezem, ez kellett a munkámhoz is…

A kerttel nagyjából 15 éve foglalkozom komolyabban. Folyamatosan alakult és alakul a mai napig. Jelenleg körülbelül 1200 cserép virágom van, ezen belül 800-850 fajta, egy-egy fajtán belül több változat is, egzotikus, trópusi és hazai vegyesen. 

Vesszőkaktusz (Rhipsalis sp.)

Mi alapján választok növényeket? A kezdet kezdetén a látvány fogott meg, ez alapján gyűjtöttem, aztán rájöttem, hogy valamiféle rendszert kellene kialakítani. A világ nagyon sok részéről van növényem, más-más igényekkel, éppen ezért osztályoznom kellett, szétválogatni tartásuk szerint.

A növények gondozását könyvekből, az internetről és néha a nagyobb kertészetekből tanultam meg, és a netes virágos társaságok is nagy segítséget jelentenek, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. 65-70 szakkönyvem van, köztük a Flóra – A világ legnagyobb kertészeti enciklopédiája c. kötet.

A neten egyébként mindent meg lehet találni, csak tudni kell a növény latin nevét; éppen ezért egy A4-es regiszteres füzetet nyitottam, amiben minden növényem magyar és latin neve szerepel és a különleges virágok mellé kiegészítést is írok az igényeiről.

Tíz éve képes voltam elmenni egy trópusi és egzotikus növényekkel foglalkozó nagy kertészetbe két hónap nyári munkára, hogy ellessem a fortélyokat, megismerjem a kezeléseket, ültetéseket, a földfajtákat, a permetszereket, mert a szakavatottak egyébként nem szívesen osztják meg a tapasztalataikat naiv, hobbista növénykedvelőkkel.

Utánajárok a dolgoknak, hogy a növény azt kapja vagy legalább ahhoz hasonlót, mint az eredeti élőhelyén. Megtanultam, hogy az adott növény homokos, savanyú, esetleg agyagos talajt igényel, a hideget vagy a meleget szereti, a párát vagy a napfényt és sok fontos részletet. A növények nagyon eltérő gondozást igényelnek. Vannak kevés gondoskodást igénylő fajták – kaktuszok, agglegényvirág -, de sok kényes is, mint a Hawaii pálma.

Kaktusz virágai

Kála (Zantedeschia aethiopica)

Ólomvirág (Plumbago auriculata)

Tavasszal igénylik a legtöbb munkát, ilyenkor 600-700 cserép növényt kell átültetni, kitelepíteni az udvarra, hozzászoktatni a fényhez, ügyelve, hogy meg ne égesse őket a Nap. S ha már megszokták a kinti levegőt, továbbköltöztetni, a még üvegházban lévőknek pedig helyet biztosítani. A metszést a növény igényéhez időzítem, nemcsak tavasszal esedékes, van, hogy januárban vagy szeptemberben metszek meg egy-egy növényt.

Nem sok tápoldatot használok, mert az átültetések alkalmával én állítom elő a növénynek szükséges földkeveréket, érett marhatrágyát keverek a földbe, ez többet ér minden műtrágyánál.

Különleges növények a kertben: baóbabfa (Adansonia grandidieri), ausztrál páfrányfa (Dicksonia antarctica), argentin pillangófa (Caesalpinia gilliesii), frangipáni (Plumeria rubra), óriás aranykehely (Solandra maxima).

Argentin pillangófa (Caesalpinia gilliesii)

Frangipani (Plumeria rubra)

Ugandai kék pillangóvirág (Clerodendrum ugandense)

Murvafürt (Bougainvillea)

Tövises kapri cserje virága (Capparis spinosa)

Perui sárgaleander (Thevetia peruviana)

Óriás aranykehely (Solandra maxima)

Melyikre vagyok a legbüszkébb? Nehéz választani. A magról általam ültetett kávécserje már termett 22 szemet, ami 44 kis kávészemet takar. Magról ültettem a papagájvirágot is, négy évesen virágzott először, idén már másodszor. Ezek különös gyönyörűséggel, örömmel töltenek el, hiszen általam lettek azok, amik…de lehetne sorolni még!

Magról ültetett kávécserje

Papagájvirág (Strelitzia reginae)

Kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica)

Mennyi időt töltök a kertben? Változó. Tavasszal napi 7-8 órát foglalkozom a növényekkel. Nyáron 15-20 liter vizet locsolok kannából, 2-3 órás elfoglaltság. Télen elég egy-egy óra is. Ősszel üvegházba telepítem át a növényeket, a nagyon kényes fajtákat a lakásban teleltetem át, s bizony elég zsúfolt ilyenkor… Az általános igényű növények a 10-14 Celsius-fokos üvegházban töltik a telet, az „igénytelenebbek” – a leanderek, a babér, az agavék, a pálmák egy része – hidegházba kerülnek.

Azokat a növényeket, melyek a szabadban telelnek át, de nem bírják az erős, sokáig tartó mínuszokat, az ónos esőt, takarással védem. Kint telel a kínai kenderpálma, a banán, a gránátalma, a kamélia stb. A legutóbbi telet bizony nehezen viselték, egy banán, egy gránátalma és a nagy perzsa imafüzérfa (melia azedarach), ami már előzőleg három télen takarás nélkül volt, elfagyott, de már pótoltam.

Mikor a legszebb a kert? Júliusban és augusztusban. Nagyon sokféle növényem van, ezért január 1-től december 31-ig mindig virágzik valami. Decemberben, januárban például az Új-Zélandi karácsonyfa és az óriás aranykehely nyílik.

Hogy mit jelentenek számomra a növények? Nagyon sokat. Mindent. Örömet, szépséget, gondoskodást, búfelejtést, szórakozást, tanulást…

Piros liliom

Sárga hibiszkusz

Dögvirág (Stapelia L.)

Klematisz (Clematis)

Korallvirág (Kalanchoe)

Mocsári Hibiszkusz (Hibiscus moscheutos)

Irénke néni tippjei kezdő kert(sz)építőknek

Növénytelepítés előtt sok mindent kell figyelembe venni. Mekkora a kert? Milyen helyen fekszik? Mennyi időt tud vele foglalkozni? Egy- vagy kétnyári évelőket, virágos vagy bokros növényeket szeretne? Ezeket végig kell gondolni.

Először a könnyebben nevelhető, kezelhető növényeket javasolnám, majd amikor már tapasztalja a munkát, akkor eldöntheti a következő lépést.

A kisebb kertbe ősszel hagymás növényeket célszerű telepíteni, lehetőleg műanyag rekeszbe, ezeket 3-4 évig nem kell mozgatni, bent maradhatnak a földben, télállók. Közöttük hagynék helyet, ahová tavasszal ültetnék kúpvirágot, törökszegfűt, floxot, astert, ezek évelők és sok színt képviselnek, de az egynyáriak közül nagyon hálásak a büdöskék, begóniák, gazániák, kakastaréjok. Végül a kukacvirág a szélekre, az utak mellé, hiszen jó szárazságtűrő, elszórja a magját, és a következő évben nem kell ismét vetni, kikel magától.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − 1 =

hirdetés