Hogyan készíthetsz óriás szappanbuborékot? Ismertető a 103 kísérlet című szórakoztató, ismeretterjesztő könyvből

Nagyon érdekes tudományos kísérleteket vonultat fel a Napraforgó Kiadó 104 kísérlet c. keménytáblás, spirálfűzött albuma. Felnőttek is sokat tanulhatnak belőle, a gyerekeket pedig hónapokra lekötheti, közben okosodnak, felfedezhetik fel a tudomány szórakoztató oldalát.

Minden kísérlethez más-más eszközökre, anyagokra van szükség, de ezek a háztartásokban általában fellelhetők, így a tudományos játékok összeállításának nincs különösebb költségigénye. A tartalomjegyzékből kiderül, mi minden próbálható ki, a kísérletekhez közérthető leírás tartozik.

 

Így készül az óriás szappanbuborék

A kötetből többek között kiderül az is, hogyan kell óriás szappanbuborékot készíteni. Szükség van hozzá egy pohár langyos vízre, mosogatószerre, egy evőkanál cukorra, két szívószálra, egy méteres zsinórra és egy kisebb lavórra. 

Elkészítését a kötetből idézzük.

„Tegyél három evőkanál mosogatószert a vízbe, és óvatosan keverd össze! Ne legyen habos. Adj hozzá fél evőkanál cukrot, keverd össze, majd tedd a keveréket kb. öt percre a hűtőbe. Húzd át a zsinórt a két szívószálon, és csomózd meg a két végén. Öntsd be a vizet a lavórba, merítsd bele a zsinóros szívószálakat. Nedves kézzel vedd ki a szívószálakat (mindkét kezedbe egyet-egyet), és feszítsd meg a zsinórt. Lendítsd meg a levegőben, majd emeld fel, és tedd egymáshoz a szívószálakat. 

Mi történik? Hatalmas szappanbuborék jön létre.

Azzal, hogy meglendítettük a levegőben a mosogatószeres keretet, amelyet a szívószálakból és a megfeszített zsinórból alakítottunk ki, rengeteg levegő került a keretbe, amely hatalmas buborékot hoz létre.” A kísérletet – értelemszerűen – a szabadban érdemes elvégezni!

A 103 kísérlet c. könyv a Napraforgó Könyvkiadó weboldalán rendelhető meg, könyvesboltokban is beszerezhető.

Mészáros Balázs fotói egy korábban megrendezett buborékfújó versenyről

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − tizenkettő =

hirdetés