Szemérmes szépség, érintésre zárul. Aranysárga mimóza. Lakásban és kertben is nevelhető

Mimosa pudica összecsukódásaAz élénksárga virágú mimóza (Mimosa Pudica) különleges, dekoratív növény, és nem véletlenül használjuk az érzékeny emberek jellemzésére, hisz maga a növény is az. A Brazíliában őshonos növény levele és virága érintésre, erős hő hatására összecsukódik. Összetett levelei vannak, egy levélnyélen több kis levélke sorakozik szorosan egymás mellett. Nevének jelentése: szemérmes.

Virágüzletekben többnyire kapható vágott mimóza, élénk színének, leveleinek köszönhetően már pár szál is gyönyörködtető éke lehet a lakásnak.

Szobanövényként is tarthatjuk. Szabadban metszéstől függően cserje vagy kis fa nevelhető belőle. Virága kellemes illatú. Kertészetekben beszerezhető magját az év bármely részében elültethetjük. A laza szerkezetű talajt kedveli, ezért homok és termőföld keverékébe érdemes ültetni a magokat, fél-egy centi mélyre. Kettő-négy növényt nevelhetünk egy közepes cserépen. Csírázáshoz igényli a meleget, ezért érdemes fűtésidényben a fűtőtest közelében elhelyezni. A földjét tartsuk nedvesen. Megkönnyíthetjük a csírázási folyamatot, ha a földre üvegburát vagy nagyobb befőttes üveget borítunk. A csírázási idő körülmények függvényében 2-6 hét. A növekedési időszakban ajánlott 2-3 hetente tápoldatot adni.

A kifejlődött mimóza jól tűri a hideget, akár fűtetlen helyiségben is tartható télen, de – mivel trópusi növény – jobban szereti a meleget. Fényigényes, de érzékenyen reagál a közvetlen napfényre, ezt célszerű az elhelyezésénél figyelembe venni. Nyáron a magas páratartalom biztosítására kell figyelni, a párás közeget kedveli, ezért lehetőleg naponta kapjon vízpermetet (a virágokat ne spricceljük) vagy állítsuk peremes, kavicsokkal megtöltött tálcára, s a tálcát töltsük fel rendszeresen vízzel. A földje legyen mindig nedves, de ne álljon alatta a víz, mert elpusztul.

Scandinavian Wedding Inspiration Ruffled:

Fotó: Pinterest (a képre kattintva látható még több dekorötlet)

eco resin ring mimosa flowers Easter gift nature by livinlovin:

Öko-kreatív gyűrű. Műgyantába rejtett mimózavirágok. Forrás: livinlovin, etsy

Mimóza az Instagramon

 

kyoko (@kyokkot) által közzétett fénykép,

 

Koharu (@fine_ig) által közzétett fénykép,

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy − 13 =

hirdetés