Citromfát nevelünk. A magoncok ismét a lakásba kényszerültek, jön a második áttelelés!

A tartósan hűvös időjárás miatt a citrommagoncokat kénytelenek voltunk behozni a lakásba a teraszról, ahol a nyár eleje óta szépen fejlődtek. Ez lesz a második áttelelésük.

Az elmúlt hónapokban a magoncok megerősödtek, sokat nőttek. Bízunk abban, hogy a mostani téli, tavaszi időszak kevésbé viseli meg őket, mint tavaly, s átvészelik a fűtött lakásban a következő 5-6 hónapot.

A bolti citrom 20 magjából kifejlődött növényeknek csak egy része élte túl a tavalyi telet a lakásban. Tél végére a leveleket takácsatkák támadták meg – a kártevők eltűntek a levelekről, amint a növények a fagyok elmúltával, április végén kikerültek a szabadba.

Az atkák elleni védekezés egyik leghatékonyabb módja, ha a fertőzött leveleket szappanos vízzel lepermetezzük. Szivacsot is használhatunk hozzá. A levél mindkét oldalát törölgessük át vagy permetezzük, mivel a paraziták a levelek alsó részén fészkelnek. A műveletet érdemes 2-3 naponta megismételni. Amire citrusoknál figyelni kell: az új hajtásokat tönkreteheti a szappan. Az atkával fertőzött növényeket szeparáljuk el a többitől, mert azok is megfertőződhetnek.

Tavasszal mindössze kilenc magoncot tudtunk átültetni egy nagy kaspóba. Az átültetést két facsemete nem élte túl, hét magonc viszont erőre kapott.

Egy-egy magonc a nyári hónapokban 30-40 centit nőtt, a legnagyobbak lassan elérik a 70 centis magasságot. Mostanra váltak igazán látványos, életerős növényekké.

A lakásban nevelt magoncok számára a fűtési időszak nagy próbatételt jelent, mivel nem bírják a fűtést. Ha az éjszakai hőmérséklet 5 fok alá csökken, fűtetlen, világos helyre kell tenni a növényeket, és az öntözést minimalizálni kell.

Világos helyre kell tenni őket, télen minimális vizet igényelnek, havonta legfeljebb 10 milliliternyit. Ha a magoncok túlélik a telet, 2018-ban olthatók lesznek, s akár ugyanebben az évben termőre fordulhatnak, de általában az oltást követő 2. évben teremnek először.

Télen a citrusok gyökérzete parafásodik, ezért kell az öntözést felfüggeszteni, mert ha a növényt víz éri, rothadásnak indulhat. Sokat kell szellőztetni, egyébként nincs különösebb teendő velük.

Tavaly a magoncok a lakás leghűvösebb pontján teleltek át; igyekeztünk olyan helyet választani, ahol elegendő napfény éri őket. 12-14 naponta kaptak vizet, havonta zuhany alatt lemostuk a leveleket. Egy-másfél hónap elteltével néhány egyed száradásnak indult, nem sikerült őket megmenteni.

Sorozatunk eddig megjelent részei >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + tizenegy =

hirdetés