A gyerekkori szorongások kezelése a játékos nevelés módszerével. Könyvismertető

Lawrence J. Cohen, a nagysikerű Játékos nevelés c. könyv világhírű szerzője a gyermekkori félelmek és szorongások kezeléséhez ad kreatív, gyakorlatias segítséget új könyvében.

legyozzuk-a-felelmet-boritoSzülőként gyakran tehetetlennek érezhetjük magunkat a gyerekünk félelmével, szorongásával szemben, főleg, ha az számunkra érthetetlennek, indokolatlannak tűnik, vagy a megnyugtatására tett kísérletek mind kudarcot vallanak.

Frusztrálódunk, aggódunk a gyerek miatt, és legfőképpen: segíteni szeretnénk. A jó hír az, hogy erre képesek is vagyunk – csak esetleg más módon, mint gondoltuk. Hiábavaló győzködés helyett érdemes a játékos nevelés gazdag eszköztárából válogatnunk.

A Legyőzzük a félelemet! c. könyvben szereplő ötletek azoknál a gyerekeknél is alkalmazhatók, akik csak időnként szoktak aggódni, és azoknál is, akik krónikusan félnek vagy súlyosan szoronganak. A játékos gyereknevelést 2-12 éves kor között tudjuk a leginkább kamatoztatni, de a kötetben sok olyan technika szerepel, amelyeket akár a 15 évesek is élvezhetnek. Sőt, maguk a szülők is segítséget találnak saját szorongásaik kezeléséhez – amennyiben történetesen vannak ilyenek.

”Ha sikerül belépned a játékba, a játék már sodor, mozgósítja a fantáziát, kiváltja a szenvedélyt. A szenvedély: öröm! Az öröm pedig – mindig újra – kioltja a szorongást. Oldja, feloldja a félelmet. Erre tanít meg ez a könyv.” Dr. Vekerdy Tamás
”Dr. Cohen hatékony eszközöket ad a szülők kezébe a gyerekek félelmeinek, szorongásainak kezeléséhez, a belső biztonságérzet kialakításához. Az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi időben olvastam, szeretettel ajánlom!” Dr. Kádár Annamária

A képekre kattintva láthatók a fotók nagy méretben

Részletek a könyvből

A modern világ kétségkívül az egyik legfontosabb tényező a szorongás járványszerű terjedésében. Ha végignézzük az esti híradót, néha az az érzésünk, mintha szántszándékkal úgy állították volna össze, hogy szorongást váltson ki. Nemrég akadt meg a szemem az alábbi internetes szalagcímen: Öt olyan veszély, amelyek kisgyerekünket fenyegetik, de valószínűleg még sosem gondoltunk rájuk. (…) Nos, a cikk olvasása után már bizony eszembe jutnak ezek a veszélyek is – mintha amúgy nem járna a fejemben épp elég másik!

***

Szülőként dolgozhatunk a saját szorongásainkon, és megtanulhatjuk, hogyan reagáljunk hatékonyan, amikor ő szorong. (…) Ennek első lépése az empátia. Milyen érzés most neki, a gyerekünknek, amikor éppen szorong? (…) Íme, néhány tipikus mondat, amelyek szándékunk ellenére azt üzenik a szorongó gyereknek, hogy semmibe vesszük, bagatellizáljuk az érzéseit:

Ne butáskodj már!

Nincs is mitől félni.

Most ebben mégis mi a félelmetes?

Nézd meg, rajtad kívül senki sem fél.

Ne bőgj már, mondom, hogy mindjárt visszajövök.

Mit kell ebből ekkora hisztit csapni…?

A legyintés ellentéte, hogy az érzelmeket érvényesnek tekintjük.

Hű, ez tényleg ijesztő volt!

Szeretnél ma inkább itthon maradni velem?

Ha én álmodnék ilyen rosszat, én is megijednék.

Biztonságérzet, ami belülről fakad. A belső biztonságérzet forrása a szeretet.

legyozzuk_a_felelmet_1

A gyerekkori szorongás 9 leggyakoribb fajtája

Kötődési szorongás

Bármennyi idős legyen is, rengeteg extra vigasztalásra, főleg összebújásra van szüksége.

Társas szorongás

A gyerek szélsőségesen félénk, introvertált, nehezen ismerkedik.

Szörnyek az ágy alatt

Általában mélyebb félelem húzódik meg mögötte, leggyakrabban az elválástól, valamilyen tényleges veszélytől vagy a sötéttől való félelem.

Az élet veszélyei

Azok a gyerekek, akik a való élet veszélyeitől szoronganak, egyfajta állandósult készenléti állapotban élik napjaikat; ez a szélsőséges éberség akadályozhatja őket hétköznapi tevékenységeik elvégzésében, s annyi feszültséggel járhat, hogy akár az alvásban is.

Traumákból eredő félelmek

A traumák lényegéhez tartozik, hogy ijesztőek, tartós szorongást kelthetnek, a gyerekek azonban elég jól fel tudnak épülni ezekből, főleg, ha segítséget is kapnak hozzá.

Rugalmatlanság

Szorongás hatására a gyerek gondolkodása, viselkedése rugalmatlanná válhat például az alábbi módokon: maximalizmus, új dolgok kipróbálásától való irtózás, döntésképtelenség, halogatás, kialakult rutinokhoz és elvárásokhoz való merev ragaszkodás)

Mindenkinek a kedvére tenni akarás

A mindenki kedvét kereső gyereket gyakran csúnyán kínozza a lelkiismerete. Az ilyen embereken nem feltétlenül látszik a szorongás, és nem is szoronganak addig, amíg valóban sikerül mindenkinek a kedvére tenniük. Ha ebben kudarcot vallanak, különösen fájdalmas az olyan megfelelni vágyó gyerek számára, akinek elváltak a szülei és ő a konfliktus középpontjában találja magát.

Az élet és halál kérdései

A legtöbben időről időre elgondolkodunk olyan kérdéseken, hogy mi az élet értelme, hol van a helyünk a világegyetemben, létezik-e Isten…? Ha ezek a gondolatok gyerekeknél jelentkeznek, általában szorongást váltanak ki, mivel nincs elég élettapasztalatuk ahhoz, hogy értelmezni tudják őket. Hozzátartozó elvesztése, súlyos betegség, esetleg abúzus is kiválthatja az ún. egzisztenciális szorongást.

Paraleves

Elszenvedője egymást követő napokon hol azon aggódik, hogy nincsenek barátai, hol azon, hogy elveszíti a szüleit, hol azon, hogy elrabolják, hol azon, hogy rosszul sikerült a matekdolgozata…Gyakran olyan helyzetek is szorongással töltik el, amelyek másoknak semmi gondot nem jelentenek.

kisfiu1

A Kulcslyuk Kiadó gondozásában megjelent Legyőzzük a félelemet c. kötet megrendelhető a Nyitott Akadémia webáruházban >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 8 =

hirdetés