Bye-bye háj! Jellemző hibák, tévhitek a fogyókúrában. Ezeket felejtsd el, ha minőségi fogyásra vágysz!

A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod a táplálékod legyen.

(Hippokratész)

Mielőtt súlyos összegeket költenél csodapirulákra, fogyasztóteákra és szaunaövekhez hasonló csodákra, kérlek, gondold végig, mi az, ami a jelenlegi helyzetedben fenntartja a nem kívánt állapotot?

Milyen tevékenységek, szokások, helyzetek, emberek? Milyen út vezetett idáig? Melyek voltak a sikertelen próbálkozásaid? Melyekkel sikerült pozitív irányba elmozdulnod?

Ezek a tudatosítás lépései, amit sokan kihagynak, s ezért – bár egész életüket átszövi a fogyókúrák hálója és a testsúlyukkal való küzdelem -, nem látják át a súlyukkal, a testképükkel kapcsolatos mélyebb összefüggéseket.

weight-loss-850601_640Az egyik jellemző hiba, amikor nagy lendülettel nekivágunk az fogyókúrának – jobb esetben életmódváltásnak -, és a gyenge kezdés után erős visszaesést tapasztalunk. Van, aki minden nap, sőt, minden napszakban mérlegre áll, s ha nem mozdul a súly lefelé, elmegy a kedve. Természetesen érdemes nyomon követni a változást, de nem szabad naponta mérlegelni, elég hetente egyszer, s ez lehetőleg ugyanazon a napon és napszakban történjen meg.

Számolj azzal, hogy lesznek érzelmileg nagyon nehéz időszakok, kritikus pillanatok, periódusok, amikor a legszívesebben feladnád. Ilyenkor se felejtsd el, miért indultál el ezen az úton. Szegezd újra a tekinteted a célodra, és ne az akadályokkal foglalkozz!

A jó hír, hogy olyan időszakok is lesznek, amikor megölelnéd az egész világot, és majd’ kicsattansz a boldogságtól, mert egyre jobban érzed magad a bőrödben. Nemcsak a tetteidnek, hanem a gondolkodásmódodnak és az érzelmeidnek is formálódniuk kell ahhoz, hogy a változás, amire vágysz, bekövetkezzen.

A másik nagy hiba, hogy másokhoz viszonyítunk; elkérjük a szomszédasszony diétáját – hisz neki bevált. Talán még lelkesítően is hat ránk: ha neki sikerült, mi is meg tudjuk csinálni! Régen én is ebben a tévhitben éltem…

Lehet, hogy te is jártál már úgy, hogy tele lendülettel, hittel és akarattal csináltál egy diétát, mégsem sikerült az áhított eredményt elérned. Nem fogytál jelentősen, vagy – ha fogytál is – nem következett be minőségi súlyvesztés. Ilyenkor az ember hajlamos önmagát hibáztatni. Lehangoló dolog, főleg akkor, ha a környezetedben lévők nem kellően támogatnak ezen az úton. Ami persze tovább frusztrál, mert nekik is bizonyítani akartál. Ilyenkor – meglehet – választasz egy újabb ígéretesnek látszó diétát. Felkészülsz rá, bevásárolsz, csinálod és… a vége ugyanaz. Nem vagy elégedett, de már erőd sincs ahhoz, hogy újba kezdj. Nem is szabad! A szélsőséges diétákat nem lehet huzamosabb ideig fenntartani, ugyanis a testünk előbb-utóbb hiánytüneteket produkál; elgyengül, az energiaszintünk leesik.

Több mint hat éve dolgozom életmód tanácsadóként, segítek az embereknek megtalálni azt az utat, amin el is érnek a céljukig. Ne vesd össze magad másokkal! Nem vagyunk egyformák! Van, aki szinte csak úszógumit növeszt, ha hízik, van, aki csak combra és popsira szed fel, másokra pedig egyenletesen, bébihájszerűen rakódik le a felesleg. Tehát a különbségeket önmagában már az alkatunk is jelzi. Alapvetően négy dolog határozza meg a testi egyensúlyt: az autonóm idegrendszer, az emésztőrendszer, a hormonrendszer, a vércsoport. Plusz az egyéni sajátosságok. Szerencsére ma már léteznek pontos mérések, melyek támpontokat adnak a minőségi fogyáshoz.

A lényeg, hogy a genetikai típusodnak megfelelő étrendet és testmozgást kövesd! Nem kell végigpróbálni minden diétát, kúrát és csodabogyót, csupán a saját térképedre kell hagyatkozni.

smeller_kitty2

Az út persze térképpel is lehet hosszú, de legyen! Senkit sem bíztatok arra, hogy villámgyors változást ígérő diétákkal sanyargassa magát.

Évente – fogyókúra előtt különösen – végeztess átfogó laborvizsgálatot, melynek során a hormonszinteket is ellenőrzik. A túlsúly oka ugyanis nagyon sok esetben a hormonális egyensúlyvesztés! A hormonális rendszer egyensúlyban tartása kulcsfontosságú az egészség és az ideális forma fenntartásában is!

Ha elakadtál, fordulj olyan szakemberekhez, akiknek van tapasztalatuk ezen a téren, és hitelesen képviselik a szakmájukat; hiszen ezért vannak az edzők és a táplálkozási tanácsadók.

smeller_kitty3_elni_jo

ÉLNI JÓ! Kitty az Életszépítők egyik motivációs bögréjével. A képre kattintva a webshopba lépsz

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − négy =

hirdetés