Álomesküvő: luxus ökokivitelben? A trend és ami mögötte van (fotókkal)

Az ökoesküvő, ökolagzi – angol megfelelője a green wedding – felkapott műfajjá vált az utóbbi években, különösen az angolszász országokban. Trendről, trendkövetésről lenne csupán szó, vagy a párok – és szűk környezetük – által a mindennapokban is követett életformáról, ami megnyilvánul az elkötelezett környezettudatosságban éppúgy, mint a természet erőforrásainak pazarlását elvető fogyasztói magatartásban? 

Minden, ami öko, a természetes környezetre irányuló gondosságon és odafigyelésen alapul – elvileg. Ha ebből indulunk ki, azt nevezhetjük ökoesküvőnek, ami a lehető legkevesebb környezetterheléssel jár.

Mivel a legtöbben álomesküvőre vágynak, a párok igyekeznek a ceremónia minden részletének megadni a módját, így a színtiszta öko jelleget kivitelezni lehetetlen. Ha így néznénk, egy valódi ökomenyegző a végletekig puritán lenne: a párok szinte minden formaságról lemondanának, beleértve a papíralapú meghívók elkészítését éppúgy, mint az egyszeri használatra megvarratott esküvői ruhát, esetleg – a repülők károsanyag-kibocsátása miatt – az egzotikus nászutat. Mindezek természetesen végletes példák, érdemes ebben is az arany középútra törekedni.

A gyakorlatban inkább arról van szó, hogy a párok – esküvőszervezővel vagy anélkül – az öko jelleget próbálják érvényesíteni, és a hagyományos esküvők részleteit követve minden (bevált, elvárt) elemhez ragaszkodnak. Vannak persze itthon is jó példák például arra, hogy egy esküvőn-lagzin is érvényesülhet a tudatos fogyasztói magatartás, a jótékonykodás. Ilyen, amikor a lakodalmi menü megmaradt – kifogástalan minőségű – fogásait rászorulókhoz juttatják el vagy állateledelként hasznosítják.

Barna László esküvői tanácsadó szerint az évi 36 ezer magyarországi esküvőből nagyon kevés nevezhető ökomenyegzőnek. A publikált, vagyis nyilvánosságra hozott ökoesküvők száma messze nem éri el a tízet (éves szinten), ez a kevés pedig meglehetősen költséges. Az öko-jelleg nálunk inkább a természetes hatású, rusztikus, vintage stílusban kivitelezett kellékekben mutatkozik meg – mindez nem öko és nem green, hanem egy népszerű világtrend. Barna László hozzáteszi: népszerűek a tematikus, személyes esküvők, a párok keresik a természetközeliséget, nagy igény van a tó-, folyóparti, erdei, szabadtéri szertartásra, és viszonylag vonzóak a rusztikus, vidéki helyszínek is, például a pajtaesküvők. Egy esküvő pusztán a természetközeli, vidéki helyszín miatt nem lesz green és öko, sőt, még környezetterhelőbb is lehet egy városi menyegzőnél.

 

Kreatív esküvői öko-ötletek

Meghívó házilag, egyszerű karton csipkepapírral feldobva, írógéppel szövegezve (kis létszámú esküvőkhöz)

Vendégkönyv helyett – kavicsra írt jókívánságok

Szolgáljunk fel idénygyümölcsöt – papírtasakban, szigorúan hazai termelőtől

Menyasszonyi csokor mezei virágokból

Ültetőkártyák – kézírással

Stílusban maradva: rusztikus – rönk süteményes állvány

Teríték – egyszerűen szép (üvegpalackokkal, befőttes üvegekkel)

 

Igent mondani a természet lágy ölén – lugas újrahasznosított bútorelemekből

Nem feltétlenül kell egy vagyont költeni varrott menyasszonyi ruhára

Függődísz újrahasznosított újságpapírból

Természetközeli

Pajtaesküvő

Szalmabála-fotelek – ki meri bevállalni?

A képeket a Pinterestről válogattuk – a képek forrása a fotókra kattintva látható.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + hét =

hirdetés