Fejenként 70 kiló étel kerül a szemetesbe évente a magyar háztartásokban. Mondj nemet az élelmiszerpazarlásra! Tippek

 

Az emberi fogyasztásra megtermelt élelmiszer harmada – 1,3 milliárd tonna – vész kárba évente, amely a természeti források elpazarlása mellett komoly anyagi veszteséget is jelent – adta hírül a NÉBIH. Becslések szerint Európában mintegy 88 millió tonna élelmiszer-hulladék képződik egyetlen év alatt, melynek anyagi vonzata megközelíti a 143 milliárd eurót. Magyarországon 2016-ban készült átfogó felmérés: 100 háztartás élelmiszerpazarlását követték nyomon egy héten át. Tanulságos eredményekkel szolgált. A 100 háztartás egy hét alatt összesen 386 kg élelmiszer eredetű hulladékot termelt, amely egy évre vetítve több mint 68 kilogrammot tesz ki fejenként. Az uniós átlag ennél magasabb, 92 kilogramm fejenként.

A némi odafigyeléssel elkerülhető élelmiszerhulladékok aránya a teljes mennyiség 49 százaléka, éves szinten mindegy 33 kilogramm fejenként – derült ki a felmérésből. Az élelmiszerhulladékok jellemzően főtt ételekből megmarad ételmaradékokat tesznek ki, második helyen a pékáruk – kenyér, kifli, zsemle, kalács – végeztek (19,63%), a sort a friss zöldségek (9,10%), a tejtermékek (8,79%) és a friss gyümölcsök (7,81%) folytatták. Kisebb mennyiségben, de hulladékként végezték olyan termékek is, mint az üdítők és ásványvizek, a feldolgozott húsok, a konzervek és savanyúságok. 

A legtöbb élelmiszerhulladékot egyszerűen kidobják és csak kevesebb mint 40 százalékát adják oda a háziállatoknak vagy dolgozzák fel komposztálással.

Az összes élelmiszer-veszteség fele a rendelkezésre álló élelmiszerkészlet etikátlan pazarlásának eredménye –

– mutat rá a felmérés.

Az élelmiszerpazarlás szoros összefüggésben áll a lakosság jövedelmével. Minél kisebb arányt képviselnek az élelmiszercélú kiadások a lakosság költései között – a gazdagabb országokban ez 10-15 százalék -, annál hajlamosabbak pazarolni a fogyasztók.

Tippek élelmiszerhulladék csökkentéséhez

Vásárlás előtt mindig írjunk bevásárlólistát!

Ne vásároljuk túl magunkat, ne dőljünk be minden csábító akciónak.

Amikor étkezünk, csak annyit szedjünk a tányérunkra, amennyit megeszünk. A tányérokon maradt ételeket ne tároljuk, ne használjuk fel újra, mert ezek már szennyeződhettek a kezünkön, a szánkban, garatunkban található mikrobákkal. Sajnos ezeket az ételmaradékokat hulladékként kell kezelni, ezért fontos a mértékletes adagolás. Inkább repetázzunk…

Mielőtt csomagolt élelmiszert dobunk ki, nézzük meg, hogy minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időről van szó.

Mindig azt együk meg hamarabb, amit korábban betettünk a hűtőszekrénybe!

A kevésbé szép, de egészséges, azaz nem penészes, nem romlott zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasszuk el, használjuk fel!

Ellenőrizzük időnként a hűtőszekrény hőmérsékletét!

Hívjuk fel gyerekeink figyelmét az ételpazarlás következményeire.

Rendszeresítsünk háztartási komposztálót! A komposztálás kiváló lehetőség, természees biológiai folyamatokon alapuló eljárás, amelynek során humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek. A komposzt mesterséges humusz, növények számára fontos tápanyagokat tartalmaz. Komposztálható a zöldség- és gyümölcshulladék, a hullott gyümölcs, a tojáshéj, a kávé- és tezacc, a szobanövények elszáradt levelei, a hervadt virágok stb. Ételmaradék nem komposztálható, ahogy az olaj- és zsírmaradék sem. 

Sok családnál mindennapos, hogy a megmaradt ételek válogatás nélkül a kutya vagy a macska táljában landolnak. Az ételmaradékok nagy része valóban alkalmas a háziállatok táplálására, de házi kedvenceink nem konyhamalacok! Élelmiszereink akár mérgek is lehetnek számukra.  A csokoládéban található teobromin nevű alkaloid illetve a hozzá hasonló koffein sem a macskák, sem a kutyák számára nem ajánlott. Problémás élelmiszer az állati tej is, amire mind a kutyák, mind a macskák érzékenyek – nem tudják megemészteni a tejcukrot. A macskákat ne etessük hagymával, burgonyafélékkel, kutyák esetében óvakodjunk a nyers sertés- és vadhúsoktól, a szilánkosan törő csirkecsonttól, amely kilyukaszthatja a bélrendszert és a torkán is akadhat. A xilit tartalmú ételektől is kíméljük a kutyákat. Felelős állattartóként érdemes utánanézni, milyen élelmiszereket adhatunk a házi kedvenceknek.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy + 9 =

hirdetés