Hogyan törhető fel könnyen a kókuszdió? Iható a kókuszvíz? Mire hasznosítható a rostos terméshéj? Tippek, érdekességek

hirdetés

Az alábbi fotókon látható kaspó a kókuszpálma rostos terméshéja – ha a kókuszdiót sikerül szépen feltörni, héja kreatív célokra hasznosítható, például virágkaspóként. Az aljára célszerű gyurmaragasztót tenni, hogy stabilan álljon, de a kókuszhéj oldalai ki is fúrhatók, így függő virágtartó is készíthető belőle. Természetes és egzotikus dekoráció. 

A kókuszdióról

A kókuszdiót – akárcsak a normál diót – zöld külső héj borítja, ami a napsütés hatására megsárgulhat (a zöld héjú kókuszt már leszedik a fáról). A külső lágy héj alatt bújik meg a kemény rostos terméshéj, ami a fehér 1-2 centi vastag gyümölcshúst borítja. A kókusz belsejét megtöltő áttetsző folyadék a kókuszvíz, ami védi a gyümölcshúst a kiszáradástól.

Hogyan törd meg a kókuszdiót?

Mielőtt feltöröd a kókuszdiót, az egyik végét fúrd ki és csepegtesd ki belőle a kókuszvizet. Ezután stabil, kemény felületen mérj rá határozott ütéseket egy nagyobb kalapáccsal (burkold a diót konyharuhába, mielőtt elkezdenéd). Néhányszor a földhöz is csaphatod, de lehetőleg csak a szabadban, és kellően ellenálló, kemény felületen.

Míg a friss kókuszvíz ízletes és tápláló, addig a hazai boltokban kapható kókuszdióból kinyert kókuszvizet nem ajánlott sem meginni, sem sütéshez-főzéshez felhasználni. Meg lehet kóstolni, de nincs jó íze, fanyar és erjedt; élvezetes ital csak frissen szedett kókuszból nyerhető ki. A trópusokon, ahol a kókuszpálma őshonos, amint a fáról lekerül a termés, meglékelik, szívószálat tesznek bele, s így kínálják a strandokon, vendéglátó egységekben. Sokan ebből élnek, mozgóárusként.

A csonthéjról lefejtett friss kókuszt törd vagy vágd apróbb darabokra és felhasználásig, fogyasztásig tartsd hideg vízben. A vizet legalább félnaponta cseréld!

A friss gyümölcshús 45-50 százalék vizet és 35-37 százalék zsírt tartalmaz; jelentős fehérjeforrás, ásványi anyagokban, vitaminokban is bővelkedik, érdemes beiktatni az étrendbe!

A kiszárított gyümölcshúsból készül a kókuszreszelék, a kókuszchips, a kókusztej és a kókuszolaj is.

 

 

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni az oldalon egy cikkel, a munkáddal vagy saját alkotással, írj a szerkesztoseg@eletszepitok.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás