Hogyan törhető fel könnyen a kókuszdió? Iható a kókuszvíz? Mire hasznosítható a rostos terméshéj? Tippek, érdekességek

Az alábbi fotókon látható kaspó a kókuszpálma rostos terméshéja – ha a kókuszdiót sikerül szépen feltörni, héja kreatív célokra hasznosítható, például virágkaspóként. Az aljára célszerű gyurmaragasztót tenni, hogy stabilan álljon, de a kókuszhéj oldalai ki is fúrhatók, így függő virágtartó is készíthető belőle. Természetes és egzotikus dekoráció. 

A kókuszdióról

A kókuszdiót – akárcsak a normál diót – zöld külső héj borítja, ami a napsütés hatására megsárgulhat (a zöld héjú kókuszt már leszedik a fáról). A külső lágy héj alatt bújik meg a kemény rostos terméshéj, ami a fehér 1-2 centi vastag gyümölcshúst borítja. A kókusz belsejét megtöltő áttetsző folyadék a kókuszvíz, ami védi a gyümölcshúst a kiszáradástól.

Hogyan törd meg a kókuszdiót?

Mielőtt feltöröd a kókuszdiót, az egyik végét fúrd ki és csepegtesd ki belőle a kókuszvizet. Ezután stabil, kemény felületen mérj rá határozott ütéseket egy nagyobb kalapáccsal (burkold a diót konyharuhába, mielőtt elkezdenéd). Néhányszor a földhöz is csaphatod, de lehetőleg csak a szabadban, és kellően ellenálló, kemény felületen.

Míg a friss kókuszvíz ízletes és tápláló, addig a hazai boltokban kapható kókuszdióból kinyert kókuszvizet nem ajánlott sem meginni, sem sütéshez-főzéshez felhasználni. Meg lehet kóstolni, de nincs jó íze, fanyar és erjedt; élvezetes ital csak frissen szedett kókuszból nyerhető ki. A trópusokon, ahol a kókuszpálma őshonos, amint a fáról lekerül a termés, meglékelik, szívószálat tesznek bele, s így kínálják a strandokon, vendéglátó egységekben. Sokan ebből élnek, mozgóárusként.

A csonthéjról lefejtett friss kókuszt törd vagy vágd apróbb darabokra és felhasználásig, fogyasztásig tartsd hideg vízben. A vizet legalább félnaponta cseréld!

A friss gyümölcshús 45-50 százalék vizet és 35-37 százalék zsírt tartalmaz; jelentős fehérjeforrás, ásványi anyagokban, vitaminokban is bővelkedik, érdemes beiktatni az étrendbe!

A kiszárított gyümölcshúsból készül a kókuszreszelék, a kókuszchips, a kókusztej és a kókuszolaj is.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − 15 =

hirdetés