Sajtos-túrós szilveszteri malacpogácsa
Ezt a pogácsatésztát sütés előtt 1-2 nappal begyúrhatjuk, sütés előtt folpackba csomagolva a hűtőben tároljuk. A megadott mennyiségekből 30-35 malacpogácsa készíthető. Legyen malacunk az új esztendőben!
Hozzávalók
kb. 40 dkg liszt
25 g friss élesztő vagy 1 tasak porélesztő
1 egész tojás
12,5 dkg túró
10 dkg vaj
1 tk só
1 kis poharas tejföl (házi tejföllel készítettük)
10 dkg trappista sajt reszelve
kenéshez tojássárgája
tetejére: egész fekete vagy zöld bors
Elkészítés
Elkészítés előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből a túrót, a vajat, a tejfölt, hogy ne legyen túl hideg.
A szobahőmérsékletű tejfölbe keverjük bele az élesztőt. (Nem szükséges felfuttatni, ezért nem kell hozzá tej.)
Egy nagyobb munkafelületre halmozzuk a lisztet, a közepébe vájjunk egy mélyedést. A mélyedésbe üssük az egész tojást és a másik, szétválasztott tojásnak a fehérje részét, adjuk hozzá az élesztős tejfölt, a szétmorzsolt túrót, a felkockázott, lágy vajat. Az időt nem sajnálva, alaposan, legalább 5 percig gyúrjuk, majd enyhén lisztezett keverőtálban hagyjuk pihenni a tésztát fél óráig.
Pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A tésztát ezután hajtsuk négybe, majd megint nyújtsuk ki kb. 2 centi vastagra. A folyamatot még egyszer ismételjük meg azzal a különbséggel, hogy az első hajtogatás előtt terítsük szét a tésztán a reszelt sajtot.
A hajtogatás, nyújtás végeztével éles késsel vágjunk a tésztába kis négyzeteket legalább fél centi mélyen, majd 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
A tésztából vágjunk kis háromszögeket, ezek lesznek a malac fülei. Szaggassunk ki kb 1,5 centis kör formát (ha nincs kis méretű szaggató, erre a célra megfelel egy éles szájú palack), ez lesz a malac orra.
Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, majd tojássárgájával ragasszuk rá a füleket és az orrot. Az orr részbe hurkapálcával nyomjunk két lyukat, végül nyomjunk az orr rész fölé két egész borsot.
Kenjük meg tojássárgájával.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük aranybarnára. Sütési idő kb. 25 perc.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.