Portugália.Lisszaboni életképek

Portugália fővárosa, Lisszabon –  Lisboa – az Atlanti-óceán partján helyezkedik el, Európa szárazföldi részének legnyugatibb fővárosa, egyúttal a legnagyobb portugál város. Mintegy félmillióan lakják, ami nem tűnik soknak. A főváros vonzáskörzetében viszont nagy a népsűrűség, nagyjából 2800 négyzetméternyi területen 2,8 millióan élnek, a lakosság közel 30 százaléka.

A mediterrán város szimbóluma a régi sárga villamos. Nagyon hangulatosak. A villamosok ugyanis nemcsak főutakat érintik, hanem a zegzugos kis utcákban is rendre feltűnnek, néhol szinte leszorítják a járdáról a járókelőket. A villamos közeledését csilingelő hang jelzi. Érdemes jegyet váltani és bejárni velük a várost.

Piros villamosuk is van

A mediterrán város történelmi épületei lenyűgözőek. Modern házakat a belvárosban alig-alig látni – ami nem hátrány, így érvényesül a város patinája, történelmi jellege. Több társasház homlokzatát borítják Portugália jellegzetes díszítőelemei, a díszes azulejo csempék, melyek praktikus célokat is szolgálnak: szigetelnek, a nyári forróságban gátolják a házak felmelegedését, a fehér csempék visszaverik a Nap sugarait.

Általánosságban elmondható, hogy a lakáscélú épületállományra ráférne a felújítás, láthatunk kifejezetten lepukkant városrészeket is. A közterületek tisztasága is hagy kívánnivalót maga után. Az épületeket csúfító falfirkák eltüntetésére, visszaszorítására a város láthatóan nem talált egyelőre megoldást.

Az alábbi fotók Alfamában, Lisszabon legrégebbi városnegyedében készültek. Vonzó turisztikai célpont. Hangulatos városrész, nagy sétákat tehetünk a szűk sikátorokban, a meredek lépcsős utcákban, a romantikus udvarokban. Kihagyhatatlan látnivaló a Miradouro de Santa Luzia templom és a Castelo de Sao Jorge. A 16. századig ez volt a királyi rezidencia, az 1700-as évek közepén pusztított földrengés a vár nagy részét lerombolta. Innét nyílik legszebb kilátás  a városra. Érdemes megnézni az Ermida de Nossa Senhora dos Remédios-szentélyt is, amely az alfamai halászok imahelyeként szolgált – Mánuel-kori kapuzatáról nevezetes.

Lisszabon az egyik legmelegebb európai főváros, télen sem nagyon esik  5-10 fok alá a nappali hőmérséklet. Gyakoriak viszont az esőzések – a statisztika szerint 100 esős nap van egy évben -, ami a Golf-áramlat hozadéka.

A háttérben látható a Castelo de Sao Jorge citadella

Szállástipp: nagyon jó butikhoteleket találunk a városban. Étkezés. Tőkehalat tőkehallal – mondhatnák Kabos Gyula után szabadon. Számtalan módon készítik, a tőkehal a portugálok nemzeti eledele, s persze kagylóból és friss tengeri herkentyűkből is gazdag a felhozatal. A híres portói likőrbort ne hagyjuk ki! A portugálok a franciákhoz hasonlóan szeretik a sajtokat – megtalálhatók az éttermek kínálatában, általában előételként, friss kenyérrel, olívabogyóval, vajjal szervírozzák. Édességeik jellegzetesek, finomak! A kávézás is élmény, nagyon adnak a kávé minőségére, akár az olaszok.

Információk Lisszabonról >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × három =

hirdetés