Tökmaglisztes házi pogácsa
Klasszikus házi pogácsa kicsit másként: tökmagliszttel. Nagyon jó ízű – kívül ropogós, belül finom puha.
Hozzávalók
25 dkg finom búzaliszt
15 dkg tökmagliszt
az arányokkal kísérletezhetünk
1 tk só
10 dkg lágy vaj
1 tojás
1 kis dobozos szobahőmérsékletű tejföl
1 dl tej
1 mk porcukor
3 dkg friss élesztő
(reszelt sajt, tökmag, napraforgómag – elhagyható)
Elkészítés
A langyos cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel.
Egy mély tálban keverjük el a liszteket a sóval. Adjuk hozzá a lágy vajat, a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól gyúrjuk össze. Rugalmas tésztát kapunk. Letakarva 30-40 percig kelesszük.
Pihentetés után nyújtsuk kb. 2 centisre a tésztát, majd hajtogassuk: az alsó harmadát hajtsuk fel a tészta közepéig, a felső részét hajtsuk rá, majd balról hajtogassuk be és a jobb oldali részt hajtsuk rá. Nyújtsuk 2 centi vastagra. Éles késsel vagdossuk be a tetejét, majd kis pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Sorakoztassuk a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire – ne túl szorosan egymás mellé -, sütés előtt hagyjuk 15-20 percig pihenni, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig.
A tetejét sütés előtt megkenhetjük felvert tojásfehérjével, így a pogácsa szép fényes lesz, de ez a művelet el is hagyható, így is szép aranybarnára sül.
A pogácsákat sütés előtt megszórhatjuk reszelt sajttal, napraforgómaggal vagy tökmaggal is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.