Mogyorós-marcipános mézes puszedli
Marcipánnal bevont mogyoróval töltött mézes puszedli, hófehér mázzal – szép és finom!
Hozzávalók kb. 30 db puszedlihez
Tésztához
30 dkg liszt
10 dkg méz (2 nagy evőkanál)
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
3 ek tejföl
2 tojássárgája
1 tk sütőpor
2 tk fahéj
1 tk szegfűszeg
1 csipet só
1-1 tk rum és vanília aroma
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez
10 dkg marcipán
30 db mogyoró
Mázhoz
2 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
Elkészítés
A mézet a vajjal felolvasztjuk és kihűtjük, majd belekeverjük a fűszereket, a citromhéjat, valamint a rum és vanília aromát. A porcukrot, lisztet és sütőport és sót egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, illetve a fűszeres mézes-vajas keveréket és összegyúrjuk a tésztát, amit hűtőben egy órát pihentetjük.
A mogyorót 200°C-os sütőben kb. 5-8 percig pirítjuk, majd még forrón egy konyharuha segítségéve ledörzsöljük a héját. (A mogyoró akkor pirult meg teljesen, ha pattognak a sütőben.) A marcipánból a mogyorószemekkel azonos méretű golyócskákat formálunk, majd ha a mogyorószemek lehűltek mindegyiket „becsomagoljuk” marcipánba.
A tésztát 3 felé vágjuk, amit 10 egyenlő részre osztunk. A tésztadarabokba nyomkodjuk a mogyorós marcipán gömböket, majd egymástól kellő távolságra helyezzük szilikonos sütőlemezre a puszikat, hiszen azok sütés közben terülni fognak. A puszikat 180°C-os előmelegített sütőben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A mázhoz a tojásfehérjéket gőz felett verjük fel a porcukorral, majd hagyjuk kissé lehűlni. A frissen sült puszikat azonnal beleforgatjuk a glazúrba. A frissen mázazott puszikat legalább egy éjszakát hagyjuk száradni szilikonos sütőpapíron.
Tipp
Ha egy nagy zacskóba átmerjük az összes mázat, és beledobáljuk a puszikat, csak jól össze kell rázni és mindenhova jut a glazúrból!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.