Csokiglazúros karácsonyi püspökkenyér
A karácsony elengedhetetlen süteménye a gyümölcskenyér. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető. Ez alkalommal nyakon öntöttem csokoládéglazúrral, de aki ajándéknak szánja, javaslom, inkább porcukrozza, mert úgy egyszerűbb a csomagolás és szállítás.
Hozzávalók
20 dkg liszt
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só
0,5 dl étolaj
0,5 dl tej
1 narancs reszelt héja
4 db tojás
30 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (barack, gyömbér, szilva, áfonya, mangó…az aszalt gyümölcsökből én a puha változatokat használtam, ezért nem kellett beáztatnom)
5 dkg pirított, szeletelt mandula
5 dkg étcsokoládé
Csokoládéglazúrhoz
5 dkg zselatin
30 ml víz
7,5 dkg étcsoki
5 dkg sűrített tej
5 dkg glükózszirup
7 dkg cukor
1 tk kakaó
1 ek víz
Elkészítés
A tojásokat keverd habosra a cukorral, majd óvatosan öntsd hozzá a tejet és olajat. Szitáld hozzá a sütőporral és a csipet sóval elkevert lisztet, vegyítsd össze az összetevőket.
Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket keverd a masszához. A mandulapelyhet pirítsd meg serpenyőben és úgy keverd a tésztába. A végén add hozzá a durvára vágott étcsokoládét.
Egy koszorúformát vékonyan kenj ki olajjal és öntsd bele a masszát.
160 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig (tűpróba ajánlott).
A glazúr felvitele előtt érdemes a hűtőben alaposan lehűteni a gyümölcskenyeret.
Csokiglazúr
A zselatint áztasd be 30 ml vízbe. A csokoládét törd apróra.
Egy kanálnyi vizet és a sűrített tejet egy lábasban forrald össze. Add hozzá a kakaót és kb. két percig hagyd gyöngyözve főni, közben óvatosan kevergesd. Vedd le a tűzről, dobd bele a csokoládét és a feloldott zselatint – addig kevergesd, amíg szép, fényes masszát kapsz.
Végül szűrd át és, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Szépen terülő, sűrű bevonatot kapsz. Ha teljesen kihűlne és besűrűsödne, mikróban visszamelegíthető.
A lehűtött püspökkenyeret állítsd egy rácsra, a rácsot pedig egy lapos tepsibe. Kancsóból öntsd a glazúrt a süteményre. Hagyd lecsöpögni, s már teheted is a tálalóra.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.