Mákos bejgli, ahogy Erika készíti

Ha karácsony, akkor bejgli. Sokféle recept van forgalomban, Erika az alábbi változat szerint készíti. Tökéletes!

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

25 dkg teavaj

3 tojássárgája

2 dkg élesztő

1,5 dl tejföl

2 dkg cukor

késhegynyi só

Töltelékhez

20 dkg darált mák

15 dkg cukor (vagy méz)

1 citrom reszelt héja

1-1,5 dl víz

BejgliElkészítés

A tejfölt meleg vízbe állítom, belemorzsolom az élesztőt, kevés cukrot adok hozzá. Elkeverem, hagyom az élesztőt felfutni.

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgákat és az élesztős tejfölt.

Összedolgozom a tésztát, s rögtön töltöm (ha nem azonnal sütjük, a tésztát tegyük a hűtőbe).

A töltelékhez a vizet felforralom a cukorral. Ha forr, leveszem a tűzről, hozzákeverem a darált mákot.

A kihűlt máktöltelékbe tehetünk almareszeléket, vanília kikapart belsejét, kevés fahéjat. 

A tésztát 5-6 milliméter vastagságúra nyújtom, a tölteléket rásimítom egyenletesen, behajtom a két szélét, majd az egészet feltekerem.

Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem úgy, hogy a tészta vége alulra kerüljön. Enyhén felvert tojássárgájával megkenem. Hagyom kicsit száradni, majd átkenem tojásfehérjével – így szép márványos lesz a bejgli teteje. Villával több helyen megszurkálom, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon 20-25 percig sütöm.

Fotók, recept: Árvai Erika Erika süteményei >>

Bejgli Andrea régi családi receptje szerint

Nagymamám bejglijénél nincs finomabb számomra. Nagypapám kézírásával került megőrzésre. Sok-sok éve már, hogy utánam küldte a receptet, amikor külföldön éltem. Nagymamám akkor már nem tudott felkelni, így lediktálta a receptet. Minden évben így csinálom, a család a legapróbb változtatásokat sem tűri. Fogadjátok szeretettel!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − öt =

hirdetés