Mákos bejgli, ahogy Erika készíti
Ha karácsony, akkor bejgli. Sokféle recept van forgalomban, Erika az alábbi változat szerint készíti. Tökéletes!
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
25 dkg teavaj
3 tojássárgája
2 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
2 dkg cukor
késhegynyi só
Töltelékhez
20 dkg darált mák
15 dkg cukor (vagy méz)
1 citrom reszelt héja
1-1,5 dl víz
Elkészítés
A tejfölt meleg vízbe állítom, belemorzsolom az élesztőt, kevés cukrot adok hozzá. Elkeverem, hagyom az élesztőt felfutni.
A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tojássárgákat és az élesztős tejfölt.
Összedolgozom a tésztát, s rögtön töltöm (ha nem azonnal sütjük, a tésztát tegyük a hűtőbe).
A töltelékhez a vizet felforralom a cukorral. Ha forr, leveszem a tűzről, hozzákeverem a darált mákot.
A kihűlt máktöltelékbe tehetünk almareszeléket, vanília kikapart belsejét, kevés fahéjat.
A tésztát 5-6 milliméter vastagságúra nyújtom, a tölteléket rásimítom egyenletesen, behajtom a két szélét, majd az egészet feltekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem úgy, hogy a tészta vége alulra kerüljön. Enyhén felvert tojássárgájával megkenem. Hagyom kicsit száradni, majd átkenem tojásfehérjével – így szép márványos lesz a bejgli teteje. Villával több helyen megszurkálom, majd előmelegített sütőben 180-as hőfokon 20-25 percig sütöm.
Fotók, recept: Árvai Erika Erika süteményei >>
Bejgli Andrea régi családi receptje szerint
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.