Gyömbéres keksz

Friss gyömbérből készül, különleges keksz.

Hozzávalók kb. 35 darabhoz

200 g liszt (1/3 akár teljes kiőrlésű)

70 g nádcukor

pici só

1 tk (lapos) szódabikarbóna

1 tk őrölt fahéj

1 tk őrölt friss gyömbér

100 g vaj

30 g friss, reszelt gyömbér (lehet több is, kevesebb is)

1 ek méz

1 db tojás

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A száraz hozzávalókat összekeverem, hozzámorzsolom a vajat, hozzáreszelem a hámozott, friss gyömbért, összekeverem. A közepébe teszem az előzőleg felütött tojást, és belecsorgatom a mézet. Gyors, határozott mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Becsomagolom, és hidegre teszem 30 percre.

A tepsit kibélelem sütőpapírral.

Előmelegítem a sütőt 170 fokra, a tésztából kis golyókat formázok, s kissé ellapítva szellősen a tepsire sorakoztatom őket. (Sütés közben a kekszek kissé megdagadnak.)

Előmelegített sütőben 12 percig sütöm.

Fotók, recept: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan

Ajánló

Citromos-mézes gyömbér

Enyhíti a köhögést, a megfázás tüneteit.

Karikázzuk fel a kiáztatott vagy meghámozott (bio)citromot, vékonyan szeleteljük fel a gyömbért, a citrommal nagyjából arányos mennyiséget.

Befőttes üvegbe helyezzünk 1 réteg citromot, aztán 1 réteg gyömbért, majd erre öntsünk mézet.

Újabb réteg citrom-gyömbér-méz, mindaddig, amíg az üveg teljesen megtelik. Csavarjuk rá a fedelet, hagyjuk az összetevőket összeérni, hűtőben hetekig eláll.

Önmagában is fogyasztható egy-egy kanállal, de teát és üdítőt is készíthetünk belőle.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 − tizennyolc =

hirdetés