Gyömbéres keksz
Friss gyömbérből készül, különleges keksz.
Hozzávalók kb. 35 darabhoz
200 g liszt (1/3 akár teljes kiőrlésű)
70 g nádcukor
pici só
1 tk (lapos) szódabikarbóna
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt friss gyömbér
100 g vaj
30 g friss, reszelt gyömbér (lehet több is, kevesebb is)
1 ek méz
1 db tojás
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A száraz hozzávalókat összekeverem, hozzámorzsolom a vajat, hozzáreszelem a hámozott, friss gyömbért, összekeverem. A közepébe teszem az előzőleg felütött tojást, és belecsorgatom a mézet. Gyors, határozott mozdulatokkal összeállítom a tésztát. Becsomagolom, és hidegre teszem 30 percre.
A tepsit kibélelem sütőpapírral.
Előmelegítem a sütőt 170 fokra, a tésztából kis golyókat formázok, s kissé ellapítva szellősen a tepsire sorakoztatom őket. (Sütés közben a kekszek kissé megdagadnak.)
Előmelegített sütőben 12 percig sütöm.
Fotók, recept: Molnár Ágnes | Szeretetrehangoltan
Ajánló
Citromos-mézes gyömbér
Enyhíti a köhögést, a megfázás tüneteit.
Karikázzuk fel a kiáztatott vagy meghámozott (bio)citromot, vékonyan szeleteljük fel a gyömbért, a citrommal nagyjából arányos mennyiséget.
Befőttes üvegbe helyezzünk 1 réteg citromot, aztán 1 réteg gyömbért, majd erre öntsünk mézet.
Újabb réteg citrom-gyömbér-méz, mindaddig, amíg az üveg teljesen megtelik. Csavarjuk rá a fedelet, hagyjuk az összetevőket összeérni, hűtőben hetekig eláll.
Önmagában is fogyasztható egy-egy kanállal, de teát és üdítőt is készíthetünk belőle.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.