Torta della Nonna, az olaszok kedvenc krémmel töltött pitéje

hirdetés

hirdetés

Torta della Nonna, azaz nagymama tortája. Az krémmel töltött pite Észak-Olaszországban nagyon népszerű. Autentikus recept Erikától.

Hozzávalók a tésztához

250 g finomliszt

125 g cukor

125 g teavaj

1 tojás + 1 sárgája

1 sütőpor

csipet só

1 citrom reszelt héja (lime-ot is használhatunk, sokkal intenzívebb az illata, az íze)

A tejszínes krémhez (crema pasticcera)

2 tojás + 1 sárgája

100 g cukor

50 g finomliszt

30 g teavaj

250 g tejszín (30 %-os)

500 g tej (3,5 %-os)

Szóráshoz fenyőmag (elhagyható, porcukorral vagy pirított, szeletelt mandulával is megszórhatjuk)

Elkészítés

A tésztát alaposan dolgozzuk össze, majd csomagoljuk frissen tartó fóliába s tegyük néhány órára a hűtőbe.

A krémhez a tejet és a tejszínt forraljuk fel.

Egy másik tálkában alaposan keverjük ki a tojásokat, a cukrot, a lisztet. Ha a tej-tejszín felforrt, öntsük a tojásos-lisztes keverékre. Keverjük ki, majd mérsékelt hőfokon sűrítsük be, folytonos keverés mellett. Ha a krém sűrű, keverjük el benne a vajat. Hagyjuk kihűlni. (Bourbon vaníliát is adhatunk a krémhez.)

Egy közepes tortaformát vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta felét (kb. fél centi vastagra), nyomkodjuk bele a sütőformába úgy, hogy a tészta peremet képezzen. A kihűlt krémet öntsük a tésztára (a közepére jusson több belőle). Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és borítsuk a krémre. A felesleges részeket távolítsuk el, formázzuk.

A tetejét szúrjuk meg villával, és kenjük meg egy felvert, kevés tejjel kevert tojással.

Előmelegített sütőben 160-180-as hőfokon süssük kb. 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Olaszországban fenyőmagot szórnak a tetejére. Porcukorral is finom, de pirított szeletelt mandula is illik hozzá.

Fotó: www.incucinapercaso.com Recept: Árvai Erika, Erika süteményei

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás