Torta della Nonna, az olaszok kedvenc krémmel töltött pitéje
Torta della Nonna, azaz nagymama tortája. Az krémmel töltött pite Észak-Olaszországban nagyon népszerű. Autentikus recept Erikától.
Hozzávalók a tésztához
250 g finomliszt
125 g cukor
125 g teavaj
1 tojás + 1 sárgája
1 sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja (lime-ot is használhatunk, sokkal intenzívebb az illata, az íze)
A tejszínes krémhez (crema pasticcera)
2 tojás + 1 sárgája
100 g cukor
50 g finomliszt
30 g teavaj
250 g tejszín (30 %-os)
500 g tej (3,5 %-os)
Szóráshoz fenyőmag (elhagyható, porcukorral vagy pirított, szeletelt mandulával is megszórhatjuk)
Elkészítés
A tésztát alaposan dolgozzuk össze, majd csomagoljuk frissen tartó fóliába s tegyük néhány órára a hűtőbe.
A krémhez a tejet és a tejszínt forraljuk fel.
Egy másik tálkában alaposan keverjük ki a tojásokat, a cukrot, a lisztet. Ha a tej-tejszín felforrt, öntsük a tojásos-lisztes keverékre. Keverjük ki, majd mérsékelt hőfokon sűrítsük be, folytonos keverés mellett. Ha a krém sűrű, keverjük el benne a vajat. Hagyjuk kihűlni. (Bourbon vaníliát is adhatunk a krémhez.)
Egy közepes tortaformát vajazzunk ki, béleljük ki sütőpapírral. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tészta felét (kb. fél centi vastagra), nyomkodjuk bele a sütőformába úgy, hogy a tészta peremet képezzen. A kihűlt krémet öntsük a tésztára (a közepére jusson több belőle). Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és borítsuk a krémre. A felesleges részeket távolítsuk el, formázzuk.
A tetejét szúrjuk meg villával, és kenjük meg egy felvert, kevés tejjel kevert tojással.
Előmelegített sütőben 160-180-as hőfokon süssük kb. 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Olaszországban fenyőmagot szórnak a tetejére. Porcukorral is finom, de pirított szeletelt mandula is illik hozzá.
Fotó: www.incucinapercaso.com Recept: Árvai Erika, Erika süteményei
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.