Almás lepény vékony tésztával, bőséges töltelékkel

Házi almás lepény omlós, vékonyra nyújtott tésztával, sok töltelékkel.

Hozzávalók normál méretű tepsihez

A tésztához

20 dkg finomliszt

10 dkg rétesliszt

12 dkg vaj

1,5 pohár 20% tejföl

1 csipet só

3 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 teáskanál sütőpor

2 tojás sárgája

(lehet bele tenni egy tasak vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is)

Töltelékhez

6-7 közepes alma

5 dkg porcukor

1 teáskanál fahéj (vagy mézeskalács fűszer)

+ 1-2 evőkanál zsemlemorzsa

almaslepeny4

Elkészítés

A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a liszttel a lágy margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Rugalmas, sima, közepesen lágy tésztát kapunk. Nem szükséges sütés előtt pihentetni.

Az almákat meghámozzuk, egy nagyobb tálba reszeljük, hozzáadjuk az őrölt fahéjat (vagy a mézeskalács fűszert), a cukrot, majd 10 percig pároljuk (néhányszor megkeverjük).

A tésztát kettévágjuk, cipóvá formáljuk, az egyiket félretesszük. Lisztezett felületen a cipót vékonyra (kb. 5 mm) nyújtjuk, majd óvatosan a sütőpapírra bélelt tepsibe tesszük. A tésztalapot megszórjuk 1-2 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kerül egyenletesen az almás töltelék.

A másik tésztacipót is vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. A tetejét vékonyan megkenjük tejföllel, villával több helyen megszurkáljuk a tésztát.

Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon 25-30 percig süssük.

hirdetés 

hirdetés 

Hasonló receptek

Kevert almás őzgerincben

Kevert almás őzgerincben

Almás-diós, almás-mákos szuflé | Liszt és cukor nélkül

Almás-diós, almás-mákos szuflé | Liszt és cukor nélkül

 

hirdetés
1 válasz
  1. Tory
    Tory says:

    Ez a süti, az almaspiték Kiràlynője!!!
    Gyorsan készíthető,precíziós a tésztàja.
    A legfinomabb,amit valaha kóstoltam.
    Köszönöm a receptet!
    Mindenkinek érdemes kipróbàlni,aki kicsit is szereti az almàs ízeket.

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − 12 =

hirdetés