Almás lepény vékony tésztával, bőséges töltelékkel
Házi almás lepény omlós, vékonyra nyújtott tésztával, sok töltelékkel.
Hozzávalók normál méretű tepsihez
A tésztához
20 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
12 dkg vaj
1,5 pohár 20% tejföl
1 csipet só
3 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
2 tojás sárgája
(lehet bele tenni egy tasak vaníliás cukrot és reszelt citromhéjat is)
Töltelékhez
6-7 közepes alma
5 dkg porcukor
1 teáskanál fahéj (vagy mézeskalács fűszer)
+ 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a liszttel a lágy margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a többi hozzávalót és összegyúrjuk. Rugalmas, sima, közepesen lágy tésztát kapunk. Nem szükséges sütés előtt pihentetni.
Az almákat meghámozzuk, egy nagyobb tálba reszeljük, hozzáadjuk az őrölt fahéjat (vagy a mézeskalács fűszert), a cukrot, majd 10 percig pároljuk (néhányszor megkeverjük).
A tésztát kettévágjuk, cipóvá formáljuk, az egyiket félretesszük. Lisztezett felületen a cipót vékonyra (kb. 5 mm) nyújtjuk, majd óvatosan a sütőpapírra bélelt tepsibe tesszük. A tésztalapot megszórjuk 1-2 evőkanál zsemlemorzsával. Erre kerül egyenletesen az almás töltelék.
A másik tésztacipót is vékonyra nyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. A tetejét vékonyan megkenjük tejföllel, villával több helyen megszurkáljuk a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 Celsius-fokon 25-30 percig süssük.
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Hasonló receptek
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.