Jázminos zöldteával ízesített vajas keksz
Ez a teasütemény szálas jázminos zöldteával van ízesítve, így igazán rászolgál a teasütemény névre. Klasszikus vajas keksz, a tea íze enyhén érződik a kekszben.
Hozzávalók
(egy nagy tepsi keksz lesz belőle)
25 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj felkockázva
kb. 12 dkg cukor (mi fele-fele arányban kristálycukorral és eritrittel készítettük, a cukor mennyisége néhány dekával csökkenthető)
1 cs. vaníliás cukor
egy csipet só
1 egész tojás
1 ek szálas jázminos zöldtea
késhegynyi sütőpor
Elkészítés
A tealeveleket mozsárban törjük apróra. (Filteres teával is kipróbálható – két filternyi zöldtea elegendő ehhez a mennyiséghez.)
Az összetevőket aprítógépben összekeverjük. Először a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és az apróra tört teát keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, keverjük morzsásra, végül adjuk hozzá a tojást. Ha nem aprítógépben állítjuk össze a tésztát: keverjük a liszthez a sütőport, a sót, a cukrokat, majd jöhet a vaj, végül a tojás.
Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy a vaj megdermedjen.
A hűtött tésztából csípjünk kb. diónyi nagyságú részeket, gyors mozdulattal a tenyerünk között formáljunk golyót belőle és lapítsuk össze.
Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire.
A kekszet 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percig. (Sütésnél figyeljünk, mert hamar megbarnulhat.)
Zárható üvegedényben tárolhatjuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.