Jázminos zöldteával ízesített vajas keksz

Ez a teasütemény szálas jázminos zöldteával van ízesítve, így igazán rászolgál a teasütemény névre. Klasszikus vajas keksz, a tea íze enyhén érződik a kekszben. 

Hozzávalók

(egy nagy tepsi keksz lesz belőle)

 

25 dkg finomliszt

12,5 dkg vaj felkockázva

kb. 12 dkg cukor (mi fele-fele arányban kristálycukorral és eritrittel készítettük, a cukor mennyisége néhány dekával csökkenthető)

1 cs. vaníliás cukor

egy csipet só

1 egész tojás

1 ek szálas jázminos zöldtea

késhegynyi sütőpor

 

Elkészítés

A tealeveleket mozsárban törjük apróra. (Filteres teával is kipróbálható – két filternyi zöldtea elegendő ehhez a mennyiséghez.)

Az összetevőket aprítógépben összekeverjük. Először a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, a vaníliás cukrot és az apróra tört teát keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, keverjük morzsásra, végül adjuk hozzá a tojást. Ha nem aprítógépben állítjuk össze a tésztát: keverjük a liszthez a sütőport, a sót, a cukrokat, majd jöhet a vaj, végül a tojás. 

Ruganyos tésztát kapunk. A tésztát csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy a vaj megdermedjen.

A hűtött tésztából csípjünk kb. diónyi nagyságú részeket, gyors mozdulattal a tenyerünk között formáljunk golyót belőle és lapítsuk össze.

 

Mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsire.

A kekszet 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percig. (Sütésnél figyeljünk, mert hamar megbarnulhat.)

Zárható üvegedényben tárolhatjuk.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét − öt =

hirdetés