Kreatív hobbi extrákkal: a filmturisták különleges forgatási helyszínekre vadásznak

Filmek és utazás. Hogyan kapcsolódnak össze? Az egyik ügyesen játszik illúziókkal, a másik valódi élményeket tartogat. A közös bennük, hogy az álmainkat testesítik meg, s e kétféle élmény összekapcsolásából született meg a filmturizmus (angol nevén setjetting). A filmturisták rajonganak a filmekért és az utazásért. Forgatási helyszíneket keresnek fel, és fotóznak le a hétköznapi valóságukban, összemontírozva a film jelenetével. Izgalmas hobbi, teret enged a kreativitásnak.

A filmturisták által készített képeket gyűjti egybe a Filmtourismus.de oldal. A weboldal alapítója a Hamburgban élő Andrea David.

– Szeretem a filmeket és az utazást, és szenvedélyesen kombinálom egyiket a másikkal. Több mint 16 éve utazom világszerte olyan filmhelyszínekre, amelyeket érdemes megnézni – írja. Szinte minden filmstúdiót, filmparkot ismer, szenvedélyesen gyűjti az információkat arról, hogy a filmeket hol hol forgatták, ezzel remek úti tippekkel is szolgál a filmkedvelőknek.

Andrea korábban utazási irodában dolgozott és nem meglepő módon turizmust tanult. Ekkor kezdte kutatni, hogy a filmek és a sorozatok milyen hatással vannak az úti célok kiválasztására. Maga is elkezdett felkeresni forgatási helyszíneket. Rengeteg információ halmozódott fel, amit szeretett volna közreadni. Így született meg az adatbázis a www.filmtourismus.de címen. Ma már többszáz film és sorozat helyszíninformációit tartalmazza.

– Amikor utazom, gyakran érzem úgy, mintha a filmben lennék, és bármerre járok, elképzelem, milyen film illene az adott táj, városba. Boldoggá tesz, ha megfertőzhetlek benneteket a set-jettinggel, és filmturisták lesztek egy-egy utazásotok során – írja a weboldalon.

Harry Potter – King’s Cross pályaudvar 

Andrea David felvétele

A dán lány – A híres okkersárga sorháznegyed Koppenhágában. Egykor haditengerészeti kaszárnyák voltak

Andrea David felvétele

Még egy kört mindenkinek! – A dán filmdráma zárójelenete a koppenhágai kikötőben

Henrik Ohsten felvétele

A filmről írt jegyzetünk itt olvasható >>

Star Wars – Észak-Olaszország, Dolomitok, Trentino-Alto Adige

A Csillagok háborúja rajongóinak nem kell elutazniuk egy messzi, messzi galaxisba, hogy átélhessék a filmek hangulatát, ugyanis kedvenc planétáik helyszíneit valójában a világ különböző részein felfedezhetik.

Indiana Jones – A San Francisco-i Városháza

A City Beautiful mozgalom Beaux-Arts emlékműve, amely az 1880-as évektől a 1917-es évekig az amerikai reneszánszt testesítette meg. Andrea David felvétele

Thelma és Louise – USA, Utah, Bryce Canyon National Park 

Andrea David felvétele

 

További fotók: Facebook, filmtourismus.de

Nyitóképen a Római vakáció c. film egyik jelenete – a főszerepben Audrey Hepburn és Gregory Peck

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 6 =

hirdetés