Békeidőket idéző fiumei étterem kreatív dizájnnal, régi magyar nyelvű plakátokkal

A fiumei (rijekai) Bistro Mornar egy a nagy múltú kikötőváros tengerparti éttermei közül. A figyelmet hangulatos portájával, teraszával hívja fel magára; a kirakatban színes fém lábasok, szűrők, egyéb konyhai eszközök funkcionálnak lámpaként, dekorációként. Bent az étteremben teljesedik ki igazán az otthonos, múltidéző eklektika. Antik tárgyak, használati eszközök tucatjaival, a kreatív újrahasznosítás ötletes megoldásaival találkozhatunk. Más meglepetés is fogadja a betérő magyarokat: egyebek mellett régi magyar nyelvű reklámplakátok díszítik az étterem falait.

Történelmi adalékok

A város virágkorát Magyarország részeként érte el. A Habsburg Birodalom 1776-ban vette át a velenceiektől a várost, amit Mária Terézia egy rendeletében 1779-ben közigazgatásilag a Magyar Királysághoz csatolt. A várost az 1867-es kiegyezés után magyar kormányzó irányította, magyar hivatalok, képviseletek működtek benne; 1910-ben 24 212 olasz, 12 926 horvát, 6493 magyar és 2135 német lakosa volt.

Miután az Osztrák-Magyar Monarchia elvesztette az I. világháborút, az új Szerb–Horvát–Szlovén Királyságnak ítélték Fiumét, ám az olaszok is igényt formáltak rá. 1919-ben megszállták a várost és 15 hónapig kezükben tartották. 1920-ban a két fél megegyezett, és létrejött a Fiumei Szabad Állam, kikerülve az olasz és a délszláv fennhatóság alól is.

A megállapodást nemzetközi szinten is elismerték, de a városért az olaszok és a délszlávok között további heves küzdelmek folytak. Négy évvel később a felek újabb megállapodást kötöttek, és ismét kihirdették a Fiumei Szabad Államot.

A második világháború során a jugoszláv partizánok elfoglalták a várost. Fiume Rijekaként Jugoszlávia része lett, egészen Horvátország 1991-es függetlenné válásáig.

Bistro Mornar, térkép >>

Nyitókép: Bistro Mornar Facebook oldala

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 4 =

hirdetés