Képviselőfánk epres-mascarponés töltelékkel

Friss eperrel, mascarponés krémmel töltött égetett tészta, vagyis képviselőfánk.

 

Hozzávalók kb. 25 közepes fánkhoz

Tésztához

20 dkg liszt

20 dkg olaj

20 dkg víz

1 csipet só + 1 csipet cukor

5 db nagy tojás, vagy 6 db kicsi tojás

Hozzávalók a krémhez

25 dkg Mascarpone krémsajt

10 dkg natúr krémtúró

2 dl habtejszín

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál porcukor

+ 30-40 dkg friss eper 

 

Elkészítés

Tészta

Az olajat és a vizet egy lábosba öntjük, majd feltesszük a gázra és közepes lángon homogénre összemelegítjük. Hozzáadjuk a lisztet és a csipet sót, illetve cukrot, majd az egészet addig főzzük, amíg a rántásnál picit sűrűbb tészta el nem válik az edény falától. (Ez kb 5-8 perc.) A lisztes tésztaalapot átöntjük egy mély keverőtálba, pár percet hagyjuk hűlni.

Robotgép segítségével a tojásokat egyesével a tésztába keverjük. A tészta akkor jó, amikor krémes lesz, de mégis szépen egy darabban összeáll. Csillagcsűrös habzsákba szedjük és kis rózsákat dresszírozunk egy szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre.

Figyeljünk arra, hogy a fánkok sütés alatt jócskán nőnek majd, így hagyjunk helyet köztük.

Sütés

A jó égetett tészta egyik kulcslépése a sütés, itt lehet mindent elrontani! A tésztát 180°C-os előmelegített sütőben süssük 15-20 percig, majd csavarjuk le a hőfokot 150-160°C-ra és süssük tovább a tésztát 15-20 percig! Ekkor már biztosan nem fognak összeesni a fánkok.

Krém elkészítése

Hagyjuk kihűlni, majd a fánkok tetejét vágjuk le, töltsük meg őket a mascarponés krémmel és negyedelt eperrel.

Lehetőség szerint a kész fánkokat ne hagyjuk több napig állni, hiszen az égetett tészta hamar „átnedvesedik” és kissé elfolyósodik, így csak annyit készítsünk egyszerre, amennyi 1-2 nap alatt elfogy. A kész, de még töltetlen fánkok jól bírják a fagyasztást, így előre akár több adag tésztát is elkészíthetünk.

 

Ezzel a tésztával is kipróbálható

Tölteléknek az alábbi főzött krém is tökéletes

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 6 =

hirdetés