Sütés nélkül finomat: citrusos tiramisu
Látványos, különleges citrusos ízvilágú desszert a klasszikus kávés tiramisu mintájára. A tiramisuhoz hasonlóan sütés nélkül készül.
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához
1 csomag babapiskóta (25 dkg)
Krémhez
50 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 ek tejföl
2 lime leve
3 lime héja
2 kupica Limoncello likőr (kb. 8 cl)
3 ek cukor
5 dkg kandírozott citrom
Sziruphoz
1 dl Limoncello
1 dl víz
2 lime leve
1 lime reszelt héja
2 ek porcukor
1 tk zselatin
Elkészítés
A tortaformát béleld ki folpackkal úgy, hogy minden oldalon túllógjon.
Szirup
Készítsd el a szirupot: 1 deci Limoncello, 1 deci víz, 2 lime leve és reszelt héja, kevés cukor összekeverve egy tálkában. Ebbe a szirupba kell gyors mozdulattal megmártogatni a babapiskótákat. (Áztatni nem szabad!)
Krém
A mascarponét keverd simára a porcukorral. Add hozzá a lime reszelt héját, a tejfölt, a Limoncellót. A tejszínt verd kemény habbá! (Ha híg maradna, érdemes kevés zselatin fix-szel javítani az állagán.) A tejszínt is keverd a sajtkrémhez, majd a lime levét és a kandírozott citromot. Érdemes megkóstolni, hogy megfelelő-e az édessége, ha szükséges, édesítsd!
Összeállítás
Sorakoztass egy réteg szirupos babapiskótát a tortaforma aljára.
A krém harmadát simítsd a babapiskótára, majd ismételd a rétegezést.
Az elkészült sütit fedd le alaposan folpackkal és tedd legalább egy napra a hűtőbe, hogy az ízei jól összeérjenek.
A megmaradt szirupot melegítsd össze kevés zselatinnal, hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, majd csorgasd a süteményre. A tortát a lime reszelt héjával és lime karikákkal díszítheted.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.