Meggyes mákos guba tortaformában
Egyszerűen elkészíthető látványos és finom édesség. Idényben friss meggyel ízesíthető.
Hozzávalók
10-12 szikkadt kifli (méretétől függ)
1 liter tej
25 dkg darált mák
20 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1 üveg meggybefőtt (vagy kb. 30-40 dkg friss meggy)
2 tk fahéj
1 citrom reszelt héja
5 tojássárga
Meggyes réteghez
1 meggybefőtt leve (ha friss meggyel készítjük, a meggyet cukrozzuk, hagyjuk állni 1-2 óráig, enyhén nyomkodjuk meg és a gyümölcs kiengedett levét használjuk fel)
kevés szegfűszeg
1-2 kanál cukor
1 evőkanál keményítő
Vaníliaöntethez
1/2 tasak vaníliás puding
3 dl tej
cukor
kevés vanília kivonat
Elkészítés
A kifliket karikázzuk fel és tegyük egy nagy tálba. Öntsük rá a tejet.
Egy közepes tortaformát béleljünk ki sütőpapírral.
A tojásokat válasszuk szét, és a sárgákat keverjük ki 2-3 kanál cukorral.
A meggyet szűrjük le, a levét öntsük egy kis fazékba. Ízesítsük cukorral és szegfűszeggel, majd forraljuk fel. Egy evőkanál keményítőt keverjünk simára kevés vízzel és sűrítsük be vele a meggylevet.
Hagyjuk kicsit hűlni.
A beáztatott kiflik egyharmadát nyomkodjuk a tortaformába. (Érdemes a forma alá tenni egy tepsit.)
Hintsük meg a fahéjjal és cukorral beízesített mák harmadával. Reszeljünk rá kevés citromhéjat, majd tegyünk rá pár szem meggyet.
Rétegezzük kiflivel, locsoljuk meg a tojássárgás cukor kb. harmadával, majd mákkal. Erre kerüljön a besűrített meggylé és pár szem meggy, majd zárjuk le a maradék kiflikkel.
A tetejére locsoljuk a maradék tojást, végül szórjuk meg a maradék mákkal.
Előmelegített sütőben 180-as fokon 30 perc alatt süssük készre.
Hagyjuk hűlni, langyosan már jól szeletelhető.
Tipp: a maradék tojásfehérjéből habréteget is tehetünk a tetejére, de a fehérjét más édességhez is felhasználhatjuk.
Sodót pudingporból készítettem. Kevés pudingport sok tejjel főztem össze és hűlés közben gyakran kevergettem, így szép öntetet kaptam. Az elkészült tortát meggyel és porcukorral díszítettem.
Mindent szeretek ami kreatív, fontos számomra, hogy valamit alkossak. Foglalkoztam ólomüveggel, kisebb kerámiákkal, lakberendezéssel… Aztán hirtelen felindulásból létrehoztam a Csak mert szeretem gasztroblogot, mert a főzést is kreatív tevékenységnek tartom. A receptek, ételek megörökítése a fotózást is behozta az életembe, így sikerült egy újabb szenvedélyt felfedeznem magamnak.