Eszterházy szelet
Az Eszterházy torta népszerű magyar desszert, van kuglóf és tepsiben sütött változata is. A recept nem túlzóan alapanyag-igényes, s bár nem tartozik a ripsz-ropsz elkészíthető édességek közé, érdemes megsütni – fenséges finomság!
Hozzávalók
A piskótához
8 tojás
160 g cukor
200 g liszt
50 g darált dió
A krémhez
2 csomag vaníliás pudingpor
8 dl tej
5 evőkanál cukor
100 g darált dió
50 ml rum
200 g felvert tejszínhab
Tetejére
2 db tojásfehérje
160 g cukor
csokimáz
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Nyolc tojásfehérjét 160 g cukorral habosra verünk. Ha jó kemény a hab, hozzáadjuk a sárgáját, és még 1 percig együtt verjük.
20 dkg lisztet és 5 dkg darált diót összekeverünk, és óvatosan a tojáshabhoz forgatjuk. Az így elkészített masszából 6 egyforma vastagságú piskótalapot sütünk, tepsi hátulján 180 fokon, 10 perc alatt.
Elkészítjük a krémet. A pudingport a cukros tejben megfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a darált diót, a rumot, a felvert tejszínhabot. A kész krémet a piskótalapok közé egyformán elosztva betöltjük.
A felső lap tetejét bevonjuk 2 tojásfehérjéből és 160 g cukorral keményre vert habbal. Körkörösen csokoládémázat folyatunk rá, a csíkokat kés élével mintázzuk.
Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Recept: Sütigyár | Fotó: Nagy Csaba
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.