Nagyiféle túrós pite szilvával

Omlós tésztaágyon lágy vaníliás túró, zamatos szilvával egybesülve, fátyolnyi fahéjas porcukorral hintve…

Hozzávalók a tésztához

60 dkg finomliszt

20 dkg zsír (libazsírt használok)

2 nagy tojás sárgája

2,5 dkg élesztő

kb. 1,5 – 2 dl tej (liszttől függ)

5 dkg porcukor

csipet só

2 ek. őrölt háztartási keksz, vagy édes morzsa

A töltelékhez

75 dkg túró

20 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

1 kezeletlen citrom reszelt héja

2 tojássárgája

4 tojás fehérje

2 ek. porcukor egy kiskanál fahéjjal keverve

kb. 1 kg érett szilva

1 tojás sárgája a kenéshez

fahéjas cukor a szóráshoz

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a zsírral, hozzá adjuk a 3 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, csipet sót, és rugalmas tésztává gyúrjuk.

A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk.

A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját. Alaposan átkeverjük, belereszeljük a citromhéjat, és néhány percre félre tesszük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós krémhez forgatjuk.

Egy közepes tepsit alaposan kikenünk, kilisztezünk.

A tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk ( 3-4 mm), majd a nyújtófa segítségével a tepsibe simítjuk. Ha nem sikerült tökéletesen, pótoljuk tésztával a sarkokat! Szórjunk rá egy kanál kekszmorzsát (így nem ázik el a tészta sütés közben), simítsuk rá a túrókrémet, majd szórjuk rá a maradék 1 kanál morzsát.

Kezdjük el kirakni a tepsit a negyedelt szilvákkal, szorosan sorban rakjuk ki az egész tepsit, ha készen van, porcukorszóróval, vagy egy szűrőn keresztül hintsük meg fahéjas porcukorral a gyümölcsök tetejét.

Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és fedjük le vele a süteményt. Igazítsuk meg a széleket, hogy csinos legyen, körben le is nyomkodhatjuk.

Szurkáljuk meg egy villával a tészta tetejét, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz. Egy tojássárgáját keverjünk el egy evőkanál tejjel, és kenjük át a sütemény tetejét.

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 40 – 45 perc alatt süssük készre. Ha gyorsan pirulna a teteje, fedjük le sütőpapírral!

Szeletelés után hintsük meg fátyolnyi fahéjas porcukorral, úgy lesz tökéletes.

Jó étvágyat!

Tuska Margó

By Margó >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy + tíz =

hirdetés