Nagyiféle túrós pite szilvával
Omlós tésztaágyon lágy vaníliás túró, zamatos szilvával egybesülve, fátyolnyi fahéjas porcukorral hintve…
Hozzávalók a tésztához
60 dkg finomliszt
20 dkg zsír (libazsírt használok)
2 nagy tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
kb. 1,5 – 2 dl tej (liszttől függ)
5 dkg porcukor
csipet só
2 ek. őrölt háztartási keksz, vagy édes morzsa
A töltelékhez
75 dkg túró
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2 tojássárgája
4 tojás fehérje
2 ek. porcukor egy kiskanál fahéjjal keverve
kb. 1 kg érett szilva
1 tojás sárgája a kenéshez
fahéjas cukor a szóráshoz
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a zsírral, hozzá adjuk a 3 tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, csipet sót, és rugalmas tésztává gyúrjuk.
A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk.
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, 2 tojássárgáját. Alaposan átkeverjük, belereszeljük a citromhéjat, és néhány percre félre tesszük.
A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a túrós krémhez forgatjuk.
Egy közepes tepsit alaposan kikenünk, kilisztezünk.
A tésztát kettéosztjuk, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk ( 3-4 mm), majd a nyújtófa segítségével a tepsibe simítjuk. Ha nem sikerült tökéletesen, pótoljuk tésztával a sarkokat! Szórjunk rá egy kanál kekszmorzsát (így nem ázik el a tészta sütés közben), simítsuk rá a túrókrémet, majd szórjuk rá a maradék 1 kanál morzsát.
Kezdjük el kirakni a tepsit a negyedelt szilvákkal, szorosan sorban rakjuk ki az egész tepsit, ha készen van, porcukorszóróval, vagy egy szűrőn keresztül hintsük meg fahéjas porcukorral a gyümölcsök tetejét.
Nyújtsuk ki a tészta másik felét, és fedjük le vele a süteményt. Igazítsuk meg a széleket, hogy csinos legyen, körben le is nyomkodhatjuk.
Szurkáljuk meg egy villával a tészta tetejét, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz. Egy tojássárgáját keverjünk el egy evőkanál tejjel, és kenjük át a sütemény tetejét.
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 40 – 45 perc alatt süssük készre. Ha gyorsan pirulna a teteje, fedjük le sütőpapírral!
Szeletelés után hintsük meg fátyolnyi fahéjas porcukorral, úgy lesz tökéletes.
Jó étvágyat!
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.