Önismereti tréninggyakorlat: teszteld magad Leila történetén keresztül!

Véleményünk szinte mindig van. Ha ki nem is mondjuk, magunkban jócskán jönnek a nézetek, meglátások, sejtések, helyeslések vagy épp rosszallások. Mit gondolsz vajon a következő történetet olvasva? Ez egy klasszikus tréninggyakorlat, amit idecitálok. Képzeld el, hogy egy csoportos tréningfoglalkozáson ülsz és egy nyomtatott lapot osztok a kezedbe az alábbi szöveggel és címmel: Leila dilemmái.

„Leila át akar kelni a krokodiloktól hemzsegő folyó túlsó partjára, hogy találkozhasson szerelmével, Mohameddel. Elmegy Ahmedhez, s megkéri őt, hogy vigye át csónakján a túlpartra. Ahmed azonban nemet mond Leilának. Leila ezután gondol egyet és elmegy Alihoz, akinek szintén van egy csónakja és megkéri, hogy vigye át a folyó túlsó partjára. Ali azt válaszolja, hogy ha nála tölti Leila az éjszakát, akkor másnap átviszi a folyón. Így is történt. Leila ezután találkozik Mohameddel és mindent elmond neki. Mohamed azonban elutasítja a lány szerelmi közeledését. Leila nagyon szomorúan bandukol és útközben találkozik Jaffarral, akinek mindenről beszámol, ami vele történt. A nap második felében Jaffar összetalálkozik Mohameddel és jól összeveri.

Tegye rangsorba a szereplőket! Jelölje ötössel (5) a legpozitívabb szereplőt, egyessel (1) a legkevésbé pozitívat.”

Adj magadnak egy kevés időt, és gondolkodj el egy picit, kit hova tennél ebben a rangsorban? Gondold át alaposan, mit is tett Leila, Mohamed, Ahmed, Ali és Jaffar.
Kit tartasz nagyon jellemes karakter, és ki az, aki egy nagy szemétláda. Miként ítéled meg magát a főszereplőt és azt, amit tett vagy nem tett?
Vajon mi csapja ki gondolkodás, esetleg újraolvasás közben a biztosítékot a fejedben? Ez a mondat: „ha nála tölti Leila az éjszakát”, vagy a történet végi agresszió?

Nyilván sejted, hogy a fekete leves még hátra van. Bizony.

Mennyiszer ítéltünk első benyomás, részinformáció, félinformáció révén. Általában nem fogadjuk meg azt az ősi bölcsességet, miszerint ne ítélj, hogy ne ítéltess! Az élet sok esetben bizonyította már, ha a dolgok mélyére ásunk, és felteszünk igazi kérdéseket, nem csupán álkérdéseket, akkor az igazi összefüggés, igazi tartalom is felszínre tud jutni.

Íme a háttéradatok: Leila 17 éves középiskolás lány. Mohamed 36 éves, nős, két gyermeke van és Leila tanára a középiskolában. Ahmed szintén Leila tanára. Ali, Leila idős, egyedül élő nagyapja, aki nagyon szereti és félti a lányt, ezért későn este már nem engedi sem hazamenni, sem átkelni a folyón. Miután Leila beleegyezik, hogy nála marad, megteáznak, jól elbeszélgetnek és a lány ott alszik a nagyapja házában. Jaffar egy pszichopata őrült, aki rendkívül erőszakos, de kedveli Leilát.

justice-9017_640

Ezen információk birtokában miként változtatod meg az eredeti rangsorod? És hogy vagy most? Ha képes vagy szívedre tenni a kezed, az életedben milyen prekoncepciók vezetnek? Hányszor ítélkezel túl hamar? És kik esnek ennek áldozatul? Hosszú ez a lista? (Magadat le ne hagyd. Általában önmagunkkal szemben is televagyunk évtizedes múltra visszatekintő jól bevésődött lelki, mély zárványokkal.) Legközelebb, ha túl hamar ítélkezel, jusson eszedbe Leila esete, s lépj kettőt hátra, hogy megleld az igazságot a hirtelen felindulásod helyett.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

öt × egy =

hirdetés