10+1 mellbevágó tény a nárcizmusról. A legnagyszerűbb könyv a nárcisztikus működésről Bánki György pszichiátertől

hirdetés

Nincs valódi jóság érző lélek nélkül. A jó ember a legtöbb esetben meg tud birkózni a kísértéssel, hogy mások kárára tartsa fenn az önbecsülését, nem törekszik mindenáron arra, hogy a tévedéseit és a rossz cselekedeteit is igazolja, kimagyarázza – másra, másokra hárítsa.

A nárcizmusról szóló legnagyszerűbb könyvből származnak az alábbi gondolatok. Bánki György pszichiáter, pszichoterapeuta írta. Alapos, olvasmányos, terjedelmes kötet, s végigolvasva a 404 oldalt, a cím szuperlatívusza nem is tűnik túlzónak, noha a szerző iróniának szánta a szóhasználatot. 

A „legnagyszerűbb” jelző a címben a témára utal; hisz a nárcisztikusok, mint tudjuk, meg vannak győződve önnön nagyszerűségükről. S mindazok – akik meggyőződésesen – csupán áldozatok, elszenvedők lehetnek egy nárcisztikus alak (nő vagy férfi) mellett, válogatott módon tudják bírálni őket. Mert a nárcisztikus ember önimádó ripacs, s mindenkit maga alá gyűr, aki szeretettel közelít felé. Érzéketlen tuskók. Kikészítők. Felforgatók. Kizsákmányolók. Bolondok házában lenne a helyük. Nem érdemelnek sajnálatot. A felszín alapján könnyen hozunk súlyos – lelketlen – ítéletet. Pedig valójában rögös és nehéz út az övék (is).

A nárcisztikus ember tragédiája abban áll, hogy zavaros viselkedési sémáival még a legérzőbb emberekből is ki tudja ölni az együttérzést. A mellette elszenvedett sérelmek nem engedik láttatni a mögöttest, a lélek rejtett árnyalatait. Nem nagyon kutatjuk, hogy miért ilyen, mi történt vele. Azt pláne nehéz megérteni, hogy miért engedtük őt közel.

Fontos felismerésekig és a megértésig nehéz eljutni érzelmi érintettségben, az önvédelem vaskos – s egyre vaskosabb – falait kellene hozzá ledönteni. 

Bánki György fal- és tabudöntögető könyve a nárcizmus rejtett dimenzióiról rántja le a leplet. Nem kínál tuti módszereket nárcisztikus sérülés kivédésére, csak feltár és leleplez, de mindezt meggyőző alapossággal teszi. Nem démonokról gondolkozik, hanem megsebzett, mélységesen szenvedő emberekről.

A könyv hét fejezetre tagolt; bőven van tehát, mit megértenünk ebben a témakörben. Már az is nagy eredmény, ha eljutunk a felismerésig, mely szerint a megismerés, a megértés az elfogadás előszobája; a legtöbb, ami adható önmagunknak és másoknak. – Mielőtt elkezdünk „köpködni” egy csoportra valamely hiányossága(i) miatt, próbáljuk megérteni! – írta korábban a téma kapcsán egy olvasónk.

Nemcsak a megértéshez, elfogadáshoz segít hozzá Bánki György könyve, ennél sokkal többet tesz: saját működésünket is segít feltárni, tükröt tart mindenkinek: (felnőtt) gyereknek, társnak, szülőnek stb. Valamilyen módon mindenki érintett, s mindenkinek megvan a saját felelőssége.

– Azt szerettem volna tudatni, hogy nem vagyunk teljesen tehetetlenek – írja a pszichiáter a kötet összegzésében. – Minél súlyosabb a másik patológiája, minél szorosabb a kapcsolat, azaz az illető minél fontosabb a számunkra, és minél sebezhetőbbek vagyunk, annál komolyabbak a nehézségeink. A helyzetre ritkán mondhatjuk, hogy teljesen reménytelen, de könnyű elveszíteni a lelki egyensúlyunkat, mert ő nem sokat tud segíteni ennek az egyensúlynak a megtartásában. Noha abban lenne érdekelt, hogy mi is jól legyünk, hisz ő is abból táplálkozik. Furcsa módon mégis úgy működik a személyisége, hogy aláássa az önbizalmunkat, mert így érezheti magát biztonságban, így őrzi meg a grandiozitását, ami számára pillanatnyilag mindig a legdrágább. Ez a nárcisztikus nagy paradoxonja, így vágja maga alatt a fát.

Ne érezzük magunkat kevésnek vagy rossznak, ha egy ilyen kötődés kudarchoz és érzelmi bonyodalmakhoz vezet. Ez természetes. A fordítottja lenne a furcsa – írja a szerző.

Részletek a könyvből

Fotó: A Mon Roi – Az én szerelmem c. francia film egyik jelenete. A nárcisztikus “felet” Vincent Cassel alakítja

10 + 1 mellbevágó tény a nárcizmusról

A nárcisztikus szülei gyakran hideg szívű emberek.

A szülői rendszer igényei kíméletlenül dominálják a gyerek életét.

Lehetőleg meg kell valósítania a szülei gyermekekről alkotott álmát.

Gyerekkorában a kevés dicséret sok kritikával párosul. A testvérét favorizálják vele szemben.

Az állandó, nem őszinte dicsérgetés inkább szánalomként értelmeződik, ami szégyent vált ki a gyerekből.

A nárcisztikus felnőttek a figyelmet és az elismerést keresik, nem pedig a teljes személyiségüket érintő, megértő szeretetre számítanak.

A nárcisztikus úgy tartja karban a biztonságérzetét, hogy fokozatosan elveszi a másik önbizalmát és felőrli a tisztánlátását.

A nárcisztikus maga is belső zavart okozó kommunikációban nőtt fel, másmilyent nem is ismer, szinte a zsonglőre lehet a másik lelkét és gondolatait összekutyuló kirohanásoknak, ha szorult helyzetbe kerül.

A nárcisztikus folyton emeli a partnere előtt a lécet, amit át kell ugrania.

A nárcisztikus kényszeresen lerombolja a jót, nem hisz a másik emberben, nem építi a kapcsolatot, hanem kizsákmányolja.

A nárcisztikusok egyszerre függenek is a másiktól, mert az önérzetük a tőle kapott figyelmen áll vagy bukik, ugyanakkor törekszenek a kötődést aláásó személyes függetlenségre, mert nem akarnak kiszolgáltatottak lenni.

 

Ez a könyv az érdeklődő nagyközönségnek szól, nem tankönyv és nem diagnosztikai vagy terápiás útmutató. Olyan igyekszik lenni, amilyet a szerző maga is szívesen elolvasna. 

A nárcizmus részben pszichológiai, részben a hétköznapokban használt fogalom és a pszichológián túlmutató kulturális jelenség. A pszichiátriában egy személyiségzavart jelöl, melynek határai eléggé elmosódottak. A nárcizmusunk mértéke is igen különböző lehet a való életben: a magányos, sebezhető, zárkózott, precíz, de érző szívű embertől a rideg, fennhéjázó, manipulatív bántalmazóig. A könyv fókuszában a narcisztikus személyiségzavar áll, ám a jelenség megértéséhez kitágítjuk az optikát, és így bemutatásra kerül az elkényeztetettségnek vélt elhanyagoltságtól a narcisztikus sérülékenységen át az antiszociális és a paranoid karakterig ívelő spektrum. A témához való közelítést filmek, színdarabok, regények, saját élmények és terápiás esetek részletei segítik.

Ab Ovo Kiadó, 2016

Filmajánló (ld. nyitókép)

Nárcisztikust szeretsz? Vigyázz, kész, véged! Az én szerelmem. Több, mint filmajánló

hirdetés

Mesterházy Mónika

eletszepitok.hu alapító

2013. február 14-én indítottam útjára az eletszepitok.hu-t. Végzettségem szerint szociális munkás, mentálhigiénés szakember vagyok, újságíró, kiadványszerkesztő, intézményi kommunikátor.

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés