Az olaszok kedvenc mártogatós keksze: cantuccini, mandulás-kakaós változatban
A cantuccini édes kétszersült, s mivel kifejezetten kemény, az olaszok kávéba, teába, desszertborba mártogatva fogyasztják. A cantuccini kekszet ma már rengeteg receptvariációban készítik, a mandulás-kakaós változatot is érdemes kipróbálni. Vaj, margarin nélkül készül.
Hozzávalók
20 dkg finomliszt
20 dkg cukor (kipróbálható kevesebb cukorral, de ezzel a mennyiséggel igazán finom)
3 nagy tojás
10 dkg mandula
kb. 8 dkg cukrozatlan kakaópor
1 kk vanília kivonat vagy fél csomag vaníliás cukor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
Elkészítés
A mandulát tegyük forró vízbe, hagyjuk ázni pár percig, majd távolítsuk el a héját. Serpenyőben néhány percig pirítsuk. (Héjas mandulával is elkészíthető.)
A lisztet szitáljuk keverőtálba, keverjük hozzá a cukrozatlan kakaóport, adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, a vanília kivonatot (vagy vaníliás cukrot), végül a tojásokat. Alaposan dolgozzuk össze, s ha már összeállt a tészta, adjuk hozzá a pirított mandulát.
Lisztezett felületen osszuk kettő vagy négyfelé a tésztát és formáljunk belőle rudakat, majd picit lapítsuk ki kézzel (bagettszerű rudakat kapjunk). Fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, és előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. fél óráig.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd átlósan szeleteljük 1 centi vastagságú darabokra. A kekszeket sorakoztassuk a tepsire és 150-es hőfokon szikkasszuk még negyed óráig.
Süteményes dobozban sokáig tárolható.
Termékajánló
Süteményes dobozok >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.