Örökszép gyantaékszerek a természet kincsestárából – Növények díszítik az áttetsző, légies kiegészítőket

Örökszép – a kifejezés egy különleges ékszertípust takar; Benyusz Csilla virágokat, növényeket, terményeket tartósít, gyantába önti őket, így megőrzik eredeti szépségüket, az áttetsző, légies gyantaékszerek látványos kiegészítőként viselhetők. Csilla, pontosabban az Örökszép bemutatkozása az Életszépítőkön.

Benyusz Csilla

Benyusz Csilla

Sokat gondolkodtam, hogyan tudnám a legegyszerűbben kifejezni ennek a különleges ékszertípusnak a lényegét. Természetes növényekkel dolgozom, melyek a gyantában változatlan formában megőrzik színüket és alakjukat az örökkévalóságnak. Így esett a választás erre a régi hangzású, sokatmondó kifejezésre. Főállású grafikusként dolgozom egy remek csapatban, így adott volt, hogy a márka logóját, amely a fotókon is látható, magam készítsem el; az Örökszép nevet a végtelen szimbóluma öleli körbe.

Készítettem már horgolt ékszereket is, volt fonalmániás korszakom is. A gyanta ékszerekre külföldi kézműves weboldalakon figyeltem fel először, de csak idén tavasszal érett meg a gondolat, hogy elsajátítsam a technikát. Nem kevés idő, energia és kudarc árán sikerült megtalálni a megfelelő alapanyagokat és elkészíteni az első tökéletes darabot, de azt kell mondjam, megérte. Aligha tudok még egy olyan kézműves tevékenységet mondani, ami ennyire ártatlan és egyben tökéletes, mint a természet ékszerbe foglalása.

A kedvenc ékszerem egy olyan darab, ami eltér mindentől amit eddig láttam. Kukoricaszemekből készítettem gyűrűt. A kukoricacsövön izgalmas színek sorakoztak a lilától a halovány sárgáig. Nem a hivalkodó szépséget láttam benne, az egyszerűsége és a természetessége fogott meg.

Hogyan készülnek a gyantaékszerek?

Kiválasztom az alapanyagot, majd öntőformába, folyékony gyantába helyezem egyenként a növényeket. A száradási idő nagyjából 12 óra. Ha teljesen megszilárdult az ékszer, kifordítom az öntőformából és következik a csiszolás. Többféle csiszolóanyaggal lesorjázom az ékszer felső oldalát, majd tükörsimára csiszolom és UV-álló pasztával polírozom. Ez a munkafolyamat egy karkötő esetében 30­-40 percet vesz igénybe.

Örökszép a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =

hirdetés