Kézműves a javából: szalaghímzéssel díszített ékszerek. Műhelytitkok Ilkaművektől

A szalaghímzéssel díszíthető tárgyak sora, ha nem is végtelen, de leginkább a fantázia szabhat határt, hogy mire alkalmazzuk. Az ékszerek, és különösen a medálok készítése azonban igényel némi speciális ismeretet ahhoz képest, mint amikor képet, táskát, üvegtetőt, szemüveg vagy mobiltokot díszítek.

Legfőbb eltérés a hímzésre használható tér hiánya illetve szűkössége. Kevésbé maradhat ki a készítés folyamatából a precíz, részletekbe menő tervezés, mint például egy kép, de akár még táska esetében is, ahol a néha a legszebb megoldások adódnak a spontán, előre rajzolt minta híján, a munka során kialakuló elképzelésekből.

Főleg karkötők és medálok találhatók az Ilkaművek kínálatában.

Mindkét esetben igyekszem olyan méretet választani, amin elfér egy aprócska virágkompozíció. Karkötők esetében ezért minimum 3, de inkább 4-5 centiméter széles anyagra készítem a hímzést. Medálalapot mindig 4×3 centis méretben vásárolok. Kicsit könnyebb a helyzet a karkötők készítésénél, mert itt rendelkezésre áll egy akkora felület, amin elfér több motívum is, néhány virág, levelek, indák, esetleg apró kásagyöngyből varrt díszítés.

A medálok tervezése ebből a szempontból az igazi kihívás, mert itt minden milliméternyi terület fontos. Mindig előrajzolom magamnak a hímezni kívánt és alaposan kigondolt mintát, szemben például egy szalaghímzéses képpel, amikor inkább csak a teret rajzolom körbe, ahol el kell férnie a virágcsokornak, esetleg néhány körrel jelzem a központi elemek helyét, a többi kisebb és kiegészítő motívum pedig menet közben alakul és változik.

Az évek során gyűjtött tapasztalat szerint nagyon nehéz mutatós, szép, szalaghímzett ékszert készíteni hagyományos műselyem szalaggal. Ilyen kis térben még fontosabb az anyagok textúrája, puhasága, hajlíthatósága és persze a színek!

Ezért külföldi oldalakon megvásárolható, kézzel festett, színátmenetes, valódi tiszta selyem szalagokat szoktam beszerezni, amikkel egyszerűbb a munka és látványosabb a végeredmény. Finom csillogású, harmonikus színátmenetekkel festett, puha felületű, három dimenziós virágokat lehet így hímezni. 

Csak néhány fonallal varrt franciacsomó, jól elhelyezett, selyemcérnával hímzett levélke vagy inda, esetleg néhány gyöngy fér el a 2-3 rózsa vagy ötszirmú szalagvirág mellé egy 4×3 centis felületen.

Ezután antikolt ezüst vagy bronzszínű alapba ragasztom, és a hímzés színeivel azonos selyemszalag és viaszolt szálra, esetleg színes, merev, sodronyszerű nyakráfra vagy láncra teszem a medálokat.

Néha a megrendelő kérésére készítek fülbevalót is, de a kevesebb néha több elv alapján azt vallom, hogy egy különleges nyaklánc vagy karkötő önmagában is kellő figyelmet válthat ki. Kevés hölgyismerősöm hagyja szó nélkül, ha látja a nyakamban ezeket az aprócska, keretes képre emlékeztető medálokat a finom és légies virágokkal.

Kovács Ilona Zsuzsa

Ilkaművek a Facebookon >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =

hirdetés