Máglyarakás kicsit másként, házi szilvalekvárral, dióval

A máglyarakás népszerű házi édességünk. Nevezhetnénk újrahasznos desszertnek is, hiszen szikkadt kalácsból, kifliből, zsemléből egyaránt elkészíthető (sőt, ezek keverékéből is). Többnyire almával ízesítik, és a töltelék két tésztaréteg közé kerül. A miénk egy réteg tésztával, házi szilvalekvárral, durvára vágott dióval készült – finom ez a változat is!

Hozzávalók

6 felkarikázott szikkadt kifli (5 zsemle, vagy kb. 25 dkg kalács szeletelve)

4 tojás (szétválasztva)

maréknyi dió durvára vágva (meg is piríthatjuk)

5-6 evőkanál házi szilvalekvár

2 csomag vaníliás cukor

kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint édesítsük, mi barna cukot használtunk)

4-5 dl tej

kb. 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

A kalácsot – vagy kiflit, zsemlét – szeleteljük fel vékonyan, és tegyük keverőtálba.

A tejet melegítsük meg, keverjük bele a cukrot, a vaníliás cukrot.

A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük keverőtálba. A sárgákat keverjük össze kézi habverővel, adjuk hozzá az olvasztott – nem forró – vajat, majd öntsük a tejes keverékhez. Keverjük össze és az egészet öntsük a kiflire/kalácsra. A masszát öntsük egy közepes méretű jénai tálba vagy peremes tepsibe.

A tetejére kanalazzunk egyenletesen szilvalekvárt, erre szórjuk a durvára vágott diót.

Aki két réteg tésztával készítené, dupla mennyiséget készítsen a masszából, ebből kerülhet a lekváros-diós részre is.

A fehérjét csipetnyi sóval és 1 tasak vaníliás cukorral verjük kemény habbá. A habot simítsuk el a massza tetején. A kemény habot tetszés szerint formálhatjuk is (a miénk egyszerű, simított változat).

Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig. Ha a tojáshab pirulni kezd, tegyünk rá sütőpapírt vagy alufóliát.

Érdemes elkészíteni, nagyon ízletes!

 

Hasonlóan készül

Finom almakoch: nem kell hozzá tésztát keverni, sem gyúrni

Mákos guba vaníliapudingos öntettel

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 4 =

hirdetés