Máglyarakás kicsit másként, házi szilvalekvárral, dióval
A máglyarakás népszerű házi édességünk. Nevezhetnénk újrahasznos desszertnek is, hiszen szikkadt kalácsból, kifliből, zsemléből egyaránt elkészíthető (sőt, ezek keverékéből is). Többnyire almával ízesítik, és a töltelék két tésztaréteg közé kerül. A miénk egy réteg tésztával, házi szilvalekvárral, durvára vágott dióval készült – finom ez a változat is!
Hozzávalók
6 felkarikázott szikkadt kifli (5 zsemle, vagy kb. 25 dkg kalács szeletelve)
4 tojás (szétválasztva)
maréknyi dió durvára vágva (meg is piríthatjuk)
5-6 evőkanál házi szilvalekvár
2 csomag vaníliás cukor
kb. 10 dkg cukor (ízlés szerint édesítsük, mi barna cukot használtunk)
4-5 dl tej
kb. 5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A kalácsot – vagy kiflit, zsemlét – szeleteljük fel vékonyan, és tegyük keverőtálba.
A tejet melegítsük meg, keverjük bele a cukrot, a vaníliás cukrot.
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük keverőtálba. A sárgákat keverjük össze kézi habverővel, adjuk hozzá az olvasztott – nem forró – vajat, majd öntsük a tejes keverékhez. Keverjük össze és az egészet öntsük a kiflire/kalácsra. A masszát öntsük egy közepes méretű jénai tálba vagy peremes tepsibe.
A tetejére kanalazzunk egyenletesen szilvalekvárt, erre szórjuk a durvára vágott diót.
Aki két réteg tésztával készítené, dupla mennyiséget készítsen a masszából, ebből kerülhet a lekváros-diós részre is.
A fehérjét csipetnyi sóval és 1 tasak vaníliás cukorral verjük kemény habbá. A habot simítsuk el a massza tetején. A kemény habot tetszés szerint formálhatjuk is (a miénk egyszerű, simított változat).
Előmelegített sütőben 180-as hőfokon süssük kb. 20 percig. Ha a tojáshab pirulni kezd, tegyünk rá sütőpapírt vagy alufóliát.
Érdemes elkészíteni, nagyon ízletes!
Hasonlóan készül
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.