Dulce de leche. Karamellkrém házilag. Három bevált recept
Dulce de leche, azaz a karamellkrém sokoldalúan felhasználható, süteménytöltelékként, torták díszítéséhez, de gyümölcshöz mártogatóként is nagyon finom – körtével, almával, fanyar gyümölcsökkel ideális. Relatíve időigényes elkészíteni, de cseppet nem bonyolult. Íme, háromféle recept karamellkrémhez.
Jenny Steffens édes-sós karamellkrémje
Hozzávalók
2 csésze cukor, 1/4 csésze víz, 1 1/2 csésze habtejszín, 2 teáskanál tengeri só, fél tasak vaníliás cukor (vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje)
Elkészítés
Egy serpenyőben keverjük össze a cukrot és a vizet, közepes lángon melegítsük, amíg forrani nem kezd, ekkor emelhetjük a hőfokot.
Kevergetve főzzük 5-7 percig, amíg világosbarna színű nem lesz.
Vegyük le a tűzről, és lassan adjunk hozzá a hideg tejszínt. (Óvatosan járjunk el a forró gőz miatt!) Takaréklángon főzzük 1-2 percig, amíg a karamell és a tejszín egyneművé válik. Végezetül adjuk hozzá a tengeri sót és a vaníliás cukrot.
Karamellkrém sűrített tejből
Hozzávalók
3 tubus sűrített tej (3×170 g)
Elkészítés
Sütőben és tűzön és elkészíthető. Ha sütőben készítjük, melegítsük elő a sütőt 200-220 Celsius-fokon, a sűrített tejet nyomjuk jénai tálkába, a tálkát tegyük peremes tepsibe. Fontos, hogy a tepsibe csak annyi vizet öntsünk, amennyi a beleállított sűrített tejet épp ellepi. Fedjük le a tepsit alófóliával és 200 Celsius-fokon – légkeverőn – süssük. Nagyjából 1,5-2 óra alatt a sűrített tej karamelizálódik. Sütés közben 2x-3x keverjük át a krémet – óvatosan, forró!
Karamellkrém Flóra konyhájából
Hozzávalók
50 dkg cukor, 4 dl habtejszín, 2 dl tej, 3 tasak vaníliás cukor
Elkészítés
Keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, s időnként megkeverve, alacsony hőmérsékleten főzzük addig, amíg világosbarna lesz és sűrűsödni kezd (nagyjából 35-40 perc). Hagyjuk kihűlni.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.