Ökörszem hagyományosan és gluténmentesen
Az ökörszem nem más, mint túróval töltött briós. Gluténmentes változatban is elkészíthető. A képeken a gluténmentes változat látható. Nemcsak a látványa meggyőző, de az íze is – olyan, mint az eredeti.
Hozzávalók a gluténmentes változathoz
25 dkg Nutri Free – Mix Per Pane
20 dkg Glutenix gluténmentes foszlós kalács sütőkeverék
kb. 5 dkg Nutrifree Mix per Dolci
2,5 dkg élesztő
1,5-2 dl langyos tej
1 egész tojás + 1 sárgája
1 tojás a kenéshez
4-5 ek cukor
3 ek tejföl
6 dkg olvasztott margarin
50 dkg túró
1-2 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
szóráshoz kevés porcukor
Elkészítés
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet. Összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Letakarva kelesztjük legalább egy óráig.
Elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót összekeverjük a tojássárgával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
Kelesztés után a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszúrjuk. Egy üdítős kupak tetejével középen benyomjuk, túrót kanalazunk bele, majd lekenjük tojással és pihentetjük még kb. 20 percig. Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 15-20 percig sütjük.
A nem gluténmentes változathoz a 25 deka nutri free mix per pane, a 20 deka glutenix foszlós kalács és a kb. 5 deka nutri free mix per dolci helyett kb. 50 dkg finomlisztet használunk.
Fotók, recept: Lévárdi Angelika
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.