Ökörszem hagyományosan és gluténmentesen

Az ökörszem nem más, mint túróval töltött briós. Gluténmentes változatban is elkészíthető. A képeken a gluténmentes változat látható. Nemcsak a látványa meggyőző, de az íze is – olyan, mint az eredeti.

Hozzávalók a gluténmentes változathoz

25 dkg Nutri Free – Mix Per Pane

20 dkg Glutenix gluténmentes foszlós kalács sütőkeverék

kb. 5 dkg Nutrifree Mix per Dolci

2,5 dkg élesztő

1,5-2 dl langyos tej

1 egész tojás + 1 sárgája

1 tojás a kenéshez

4-5 ek cukor

3 ek tejföl

6 dkg olvasztott margarin

50 dkg túró

1-2 tojássárgája

1 tasak vaníliás cukor

szóráshoz kevés porcukor

Elkészítés

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tojásokat, az élesztős tejet. Összedolgozzuk. Lágy tésztát kapunk. Letakarva kelesztjük legalább egy óráig.

 

Elkészítjük a túrós tölteléket: a túrót összekeverjük a tojássárgával, hozzáadjuk a vaníliás cukrot.

Kelesztés után a tésztát kisujjnyi vastagra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű kiszúróval kiszúrjuk. Egy üdítős kupak tetejével középen benyomjuk, túrót kanalazunk bele, majd lekenjük tojással és pihentetjük még kb. 20 percig.  Előmelegített sütőben 180-as hőfokon kb. 15-20 percig sütjük.

A nem gluténmentes változathoz a 25 deka nutri free mix per pane, a 20 deka glutenix foszlós kalács és a kb. 5 deka nutri free mix per dolci helyett kb. 50 dkg finomlisztet használunk.

Fotók, recept: Lévárdi Angelika

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − 2 =

hirdetés