A legfinomabb hatlapos. Régi családi recept
Bevált családi receptünk hatlaposhoz.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg finomliszt + csipet só
10 dkg kemény vaj vagy zsír
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek rum (vagy rumaroma)
1 csomag szalalkáli
1 – 1,5 dl tej, amennyit felvesz
A krémhez
35 dkg cukor
1,5 l tej
5 dkg cukrozatlan 20-22% kakaóvaj tartalmú kakaópor
8 púpozott evőkanál finomliszt
10 dkg vaj
1 kiáztatott citrom v. biocitrom reszelt héja
Elkészítés
A lisztet a vajjal vagy a zsírral és a cukorral elmorzsoljuk.
A tejben a szalakálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk. Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
Vigyázzunk, mert nyújtáskor hamar elszakad, alatta mindig lisztezzük, mert kissé ragadhat.
A tésztát hat egyenlő részre vágjuk, cipókba gyúrjuk, 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, majd előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsi hátán egyesével világos zsemle színűre sütjük 5-8 perc alatt 180-as hőfokon. Figyeljük, mert hamar megsülnek, s a szélei megéghetnek!
Amikor kivesszük, a tészta még puha. Ha kihűlt, is óvatosan bánjunk vele, mert nagyon törékeny.
Elkészítjük a krémet. A lisztet a kakaóval, a cukorral és a tejjel csomómentesre keverjük, majd felforraljuk állandó keverés mellett. Figyeljünk rá, mert hamar odakozmál; sűrű krémmé főzzük, amíg bugyog mint a spenót.
A krémet levesszük a tűzről, langyosodásig hűlni hagyjuk, közben megkevergetjük, mert bőrösödik a teteje. A vaj 3/4 részét elkeverjük benne.
Ha kihűlt, megtöltjük a lapokat.
A tetejére a megmaradt vajat felolvasztjuk, a tésztára kenjük, majd porcukorral meghintjük.
Tipp: mindig annyi szeletet vágjunk belőle, amennyit azonnali fogyasztásra szánunk, a többi maradjon a tepsiben. Alufóliával alaposan lefedve, hideg, száraz helyen tároljuk.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.