Sokféle ízvariációban elkészíthető álomdesszert: csokoládé mousse
Sokak kedvence, ám vannak, akik idegenkednek tőle a tojás miatt, a fehérjehab ugyanis nyersen kerül bele, a tojássárgákat pedig vízgőzben keverjük ki. Ha a tojás megbízható forrásból származik és biztosan tudjuk, hogy friss, nem lehet gond belőle. Különlegesen finom pohárdesszert.
Hozzávalók 2 pohárhoz
10 dkg jó minőségű, legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládé
kb. 5 dkg cukor
2 tojás
1,5 dl behűtött habtejszín
csipetnyi só
A krémbe sokféle ízesítőt tehetünk, bátran lehet kísérletezni. Kerülhet bele késhegynyi:
őrölt fahéj és/vagy őrölt kardamom
őrölt chili
kezeletlen narancs héja stb.
0,5-1 cent alkohol: kávé- vagy narancslikőr, whisky, fehér rum stb.
Elkészítés
A hideg tejszínt habbá verjük.
Az apróra tört csokit vízgőz felett megolvasztjuk. A csokihoz hozzákeverjük az ízesítőt (likőr, fahéj, chili vagy amit választottunk).
Egy másik tálban vízgőz felett a cukorral fehéredésig keverjük a tojássárgákat.
A csokit és a tojássárgákat alaposan összekeverjük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük.
A tojáshabot több részletben a csokis-tojásos masszához keverjük, végül az egészet összeforgatjuk a tejszínhabbal.
A mousse-t poharakba adagoljuk, és a hűtőben tartjuk fogyasztásig. Legalább egy óra hűtési idő ajánlott.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.