Intelligens krémes: így készül a madártej szelet
A madártejnek létezik sütemény változata is, hamis krémesnek, intelligens krémesnek is nevezik. Csak össze kell keverni a hozzávalókat, beleönteni a tepsibe, és mehet is a sütőbe. Sütés közben három réteg alakul ki: alul kissé zselatinos, középen a krém, legfelül a piskóta.
Hozzávalók
8 tojás
25 dkg porcukor
3 csomag vaníliás cukor
25 dkg margarin
9 púpos evőkanál liszt
1 liter tej
Elkészítés
A tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a vaníliás cukrot, a lisztet, a tejet és a felvert tojás fehérjét.
Kikent, lisztezett tepsiben, 160°C hőfokon 1 órán át sütjük.
Néhány észrevétel, amit fontosnak tartok ennél a sütinél: magas falú, nagyobbacska tepsiben kell sütni! Kevesebb cukrot tettem bele, eredetileg 30 dekát ír a recept, de úgy túl édes. Amikor a tepsibe öntjük a masszát, ne ijedjünk meg, nagyon hígnak tűnik (mint egy leves), sütés közben fog összeállni. Fontos az is, csak teljesen kihűlve szabad felszeletelni. Ízre nagyon hasonlít a madártejhez, ezért nevezhető madártej szeletnek. Tejszínhabot is lehet simítani a tetejére, ahogy a fotón látható.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.