Tejkaramellás krémes szelet
Nagyon finom, érdemes elkészíteni!
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
15-20 dkg vaj vagy 10 dkg zsír
1 cs sütőpor
2 tojás
20 dkg cukor
csipet só
kevés tej
A töltelékhez
20 dkg cukor
6 dl tej
5 ek liszt
20 dkg vaj
A mázhoz
10 dkg fehér- vagy barna csokoládé
0,5 dl tejszín
Elkészítés
A lapokhoz hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőszekrénybe tesszük dermedni. Ezután négy egyenlő részre osztjuk; egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, a lehető legvékonyabbra.
Tepsi hátán 7-8 perc alatt megsütjük.
A krémhez a cukrot egy edényben felolvasztjuk, világosbarnára karamellizáljuk, felöntjük 1 dl forró vízzel, majd 2 dl forró tejjel, addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
A lisztet a maradék tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a felolvadt karamellt, és addig kavarjuk, amíg összeolvadnak. Ekkor levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a vajat.
A krémet kissé hűlni hagyjuk, majd megtöltjük vele a lapokat.
A mázhoz vízgőz fölött a csokoládét a tejszínnel összeolvasztjuk, a tészta tetejére kenjük. Olvasztott tej- vagy étcsokoládéval díszíthetjük.
Recept, fotók: Gallov Andrea Sherpa konyhája
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.