Mandulás isler
Az isler I. Ferenc József császár nevéhez kötődik, ugyanis az uralkodónak készült ez az egyszerű kis omlós tésztájú sütemény Bad Ischlben. A hagyományos receptet némileg módosítottuk: a sütit pirított mandulával bolondítottunk meg, finom házi lekvárral töltöttük, a kész islereket pedig pisztáciával díszítettük.
Hozzávalók
20 dkg BL55 (sima) liszt
10 dkg pirított őrölt mandula
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 tk vanília kivonat
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 cirom reszelt héja
5-6 ek folyósabb házi lekvár (pl. barack, áfonya, ribizli)
15-20 dkg étcsokoládé
Elkészítés
A szeletelt mandulát egy tapadásmentes bevonatú serpenyőbe öntjük és gyakran átforgatva aranybarnára pirítjuk.
A mandulát kihűtjük és ledaráljuk, majd a liszthez keverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, vanília kivonatot, sót, a citrom reszelt héját, majd a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A korongokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A tészta nagyjából 10 perc alatt sül világosbarnára 180-as hőfokon.
A kihűlt korongokat egy-egy kiskanál folyósabb lekvárral összeragasztjuk, olvasztott csokiba mártjuk, vagy csak a felső tésztakorongokat öntjük le olvasztott étcsokoládéval.
Az islerek tetejét megszórhatjuk aprított mandulával, pisztáciával, aszalt gyümölcsdarabokkal.
Tipp
Ha az egész islereket mártjuk olvasztott csokoládéba, akkor a sütemény kimártása után néhányszor erőteljesen fújjunk rájuk, így nem csak szép vékony lesz a csoki a tésztán, de mintázatot is kap.
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.