Mandulás isler

Az isler I. Ferenc József császár nevéhez kötődik, ugyanis az uralkodónak készült ez az egyszerű kis omlós tésztájú sütemény Bad Ischlben. A hagyományos receptet némileg módosítottuk: a sütit pirított mandulával bolondítottunk meg, finom házi lekvárral töltöttük, a kész islereket pedig pisztáciával díszítettük.

Hozzávalók

20 dkg BL55 (sima) liszt

10 dkg pirított őrölt mandula

20 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

1 csipet sütőpor

1 cirom reszelt héja

5-6 ek folyósabb házi lekvár (pl. barack, áfonya, ribizli)

15-20 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés

A szeletelt mandulát egy tapadásmentes bevonatú serpenyőbe öntjük és gyakran átforgatva aranybarnára pirítjuk.

A mandulát kihűtjük és ledaráljuk, majd a liszthez keverjük és összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a sütőport, vanília kivonatot, sót, a citrom reszelt héját, majd a tojás sárgáját és gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk. A tésztát egy órára a hűtőbe tesszük.

A tésztát 3-4 mm vastagra nyújtjuk, közepes pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. A korongokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.

A tészta nagyjából 10 perc alatt sül világosbarnára 180-as hőfokon.

A kihűlt korongokat egy-egy kiskanál folyósabb lekvárral összeragasztjuk, olvasztott csokiba mártjuk, vagy csak a felső tésztakorongokat öntjük le olvasztott étcsokoládéval.

Az islerek tetejét megszórhatjuk aprított mandulával, pisztáciával, aszalt gyümölcsdarabokkal.

Tipp

Ha az egész islereket mártjuk olvasztott csokoládéba, akkor a sütemény kimártása után néhányszor erőteljesen fújjunk rájuk, így nem csak szép vékony lesz a csoki a tésztán, de mintázatot is kap.

ildiKOKKI

 

Ildi blogja >>

 

Ajánló

Aszalt gyümölcsös házi keksz

Csokitorta egyszerűen

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × öt =

hirdetés