A megunhatatlan teasütemény: két régi családi recept linzerkarikához
A linzerkarika vagy lekváros linzer a legtöbb családban nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Többféle recept szerint készíthetjük, Erika édesanyja (I.) és nagyanyja (II.) receptjét osztotta meg az olvasókkal.
Linzerkarika I.
Hozzávalók
30 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj
1 tojás
Elkészítés
A hozzávalókat gyúrjuk össze, pihentessük a tésztát egy órán át, majd nyújtsuk 4-5 milliméter vastagságúra. Tetszőleges linzerkiszúróval szúrjuk ki az alját és a tetejét (egyforma mennyiségeket), az alsó lap közepét kenjük meg lekvárral, tegyük rá a felső – középen lyukas – korongot és előmelegített sütőben közepes lángon süssük világos színűre.
Linzerkarika II.
Hozzávalók
60 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg zsír
2 tojás sárgája
egy kis tejfel
egy csipet szódabikarbóna
Elkészítés
Összegyúrod, kinyújtod, kiszúrod. Az alsó korongot lekvárral megkened, ráteszed a felsőt. A sütőlemezen óvatosan kristálycukorral elkevert darált dióval megszórod a szélét, közepes lángon világosra sütöd.
Erika megjegyzése: sütés után is összeragaszthatjuk a korongokat. Amíg meleg, megszórhatjuk cukros dióval, csokiba is márthatjuk.
Recept: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu
Kapcsolódó összeállítás
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.