Karamellkrémmel töltött mézeskalács
Ha mézeskalácsot sütünk, érdemes a tésztából egy kisebb részt félretenni – fóliába csomagolva hűtőben napokig tárolható -, a mézes tésztából karamellkrémmel töltött korongokat is készíthetünk. Apró, édes falatkák; a méz és a karamell tökéletes ízharmóniát alkot.
Hozzávalók a mézeskalács tésztához
36 dkg liszt
14 dkg vaj
20 dkg méz
2 tojássárgája
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
4 teáskanál mézes fűszerkeverék
Elkészítés
A száraz összetevőket keverjük össze, morzsoljuk hozzá a vajat, csorgassuk rá a mézet, adjuk hozzá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Azonnal nyújtható, szaggatható – ha nehezen kezelhető a tészta, kis időre tegyük a hűtőbe.
A tésztát nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra, majd kisebb pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle kis korongokat, melyeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire – ne túl szorosan egymáshoz -, majd előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük 6-8 percig.
Sütésnél figyeljünk, hogy a mézes ne barnuljon meg! Akkor jó, amikor a tetejét megérintve még puha, a széle még nem barna. Ahogy hűl, a mézes megkeményedik.
Hozzávalók a karamellkrémhez
10 dkg cukor
14 g liszt
1 dl tejszín
Elkészítés
A tejszínt és 5 dkg cukrot melegítsünk össze, épp csak annyira, hogy a cukor felolvadjon.
Keverjük hozzá a lisztet – csomómentes legyen! -, majd tegyük félre.
Karamellizáljuk a maradék 5 dkg cukrot, majd apránként csorgassuk hozzá a cukorral összemelegített, liszttel besűrített tejszínt.
Folyamatosan kevergetve főzzük krémmé.
Amikor „bugyog”, vegyük le a tűzhelyről, és időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.
Összeállítás
A mézes korongok egyik felét kenjük meg a karamellkrémmel, majd tapasszuk össze egy másik koronggal.
Azonnal fogyasztható, lezárt dobozban, hűvös helyen tárolható.
Fotó, recept: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.